Europa in actie tegen illegale hondenfokkerijen!

HET WERD HOOG TIJD!

Goed nieuws voor honden! Het Europese Parlement stemt ermee in om illegale hondenfokkerijen in Oost-Europa hard aan te pakken. Door deze beslissing zal veel hondenleed worden voorkomen.

Volgens cijfers van de Europese Commissie worden er maandelijks 46.000 honden illegaal verhandeld in hele slechte condities. Het is dus fantastisch nieuws dat het Europees Parlement met een overgrote meerderheid voor een aanpak van illegale hondenfokkerijen stemde. 

De beslissing betekent onder meer dat er een Europees registratiesysteem komt, dat de instroom van illegaal gefokte dieren in het systeem tegengaat. Europarlementariër Anja Hazekamp van Partij voor de Dieren (PvdD) vertelt hierover aan NOS: ‘Een chipplicht helpt bij het aanpakken van dit soort dierenmishandeling en de misleiding van kopers. Meer controles en zwaardere straffen zijn nodig, zeker voor het vervalsen van dierenpaspoorten en chips.’

Naast het registratiesysteem wil het Europese Parlement strengere straffen opleggen aan handelaren, maar ook dierenartsen die deze handel mogelijk maken.

Achter illegale hondenfokkerijen schuilt veel dierenleed

Dierenleed in puppyfabrieken

Illegale fokkerijen in Oost-Europa fokken zoveel mogelijk honden om eraan te verdienen. Deze honden worden vaak online, bijvoorbeeld op Marktplaats, voor lage prijzen gekocht door veelal nietsvermoedende kopers. Wat zij vaak niet weten, is dat de dieren vreselijk hebben geleden in de fokkerij. Zij zien daar veelal geen daglicht, krijgen niet de juiste vaccinaties of andere medische zorg, worden niet liefdevol grootgebracht en verblijven in kale betonnen kooien. De dieren lijden daarom vaak aan ziektes. Met valse papieren gaan ze, soms met vrachtwagens tegelijk, de grens over naar landen in West-Europa, zoals Nederland. Veel van deze honden overlijden wanneer ze bij hun nieuwe gezin terechtkomen. Een tragedie voor zowel het dier als de nieuwe eigenaren.