Bedrijf uit Zeewolde: “wij hebben middel tegen coronavirus!”

Een bloedbuisje met positief op het coronavirus getest bloed.

Het Zeewolder bedrijf Ace Pharmaceuticals claimt een middel te hebben dat de ziekteverschijnselen van het coronavirus vermindert. Het medicijn, chloroquine, zou koorts snel reduceren en de longfunctie verbeteren.

Recente tests in tien ziekenhuizen in China hebben, zo stelt directeur Jan Willem Popma van Ace Pharmaceuticals tegenover tv-programma EenVandaag, positieve resultaten opgeleverd. De koortsverschijnselen worden snel minder en de longfunctie verbetert fors, zegt hij. De patiënten die het middel kregen waren sneller dan anderen weer virusvrij en genezen. Het zou bovendien een preventieve werking hebben. 

Tabletvorm

Ace is het enige farmaceutische bedrijf in Nederland dat nog chloroquine produceert, in tabletvorm. Het doet dat voor een kleine groep van voornamelijk reuma-patiënten. De medicijnfabrikant zegt vragen over het middel uit het buitenland te krijgen. Een infectioloog van het Tergooi ziekenhuis noemt het een kansrijk middel in de strijd tegen het virus. 

Malaria

Chloroquine is een middel dat sinds de jaren dertig van de vorige eeuw massaal gebruikt is in de strijd tegen malaria. Inmiddels wordt het echter nauwelijks nog toegepast. Het middel kan snel, goedkoop en in grote hoeveelheden geproduceerd worden.  Ace heeft Minister Bruins van Volksgezondheid inmiddels op het product gewezen; die laat het bekijken door zijn deskundigen.  

Sars

Virologen van de Belgische universiteit KU Leuven toonden tijdens de SARS-epidemie in 2004 al aan dat chloroquine werkt tegen SARS-coronavirussen. Uit de tests in China blijkt nu dat het ook bij het huidige coronavirus een heilzame werking heeft. 

https://www.tubantia.nl/binnenland/bedrijf-uit-zeewolde-wij-hebben-middel-tegen-coronavirus~a76aaf71/?referrer=https://www.google.com/