UPDATE! CORONA VIRUS: 21 doden in Italië, aantal besmettingen in Duitsland loopt op!

UpdateHet nieuwe coronavirus wereldwijd

Aantal mensen met coronavirus in Frankrijk loopt op

Het aantal mensen in Frankrijk die zijn besmet met het nieuwe coronavirus is vrijdag omhooggeschoten. Inmiddels zijn 57 mensen besmet geraakt, meldden de autoriteiten. Eerder op de dag werden nog 39 gevallen gemeld. Zeker twee Fransen stierven aan de gevolgen van het virus.

Net als meerdere andere landen neemt Frankrijk maatregelen om verspreiding te voorkomen. Zo riep het ministerie van Volksgezondheid de Fransen vrijdag op even geen handen meer te schudden. Ook gaan sommige scholen tijdelijk dicht.

21 doden in Italië

Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Italië is opgelopen naar 21. De Italiaanse autoriteiten hebben vastgesteld dat zeker 821 mensen het virus hebben opgelopen.

Italië is in Europa het zwaarst getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Vooral in de noordelijke regio’s Lombardije en Veneto zijn veel besmettingen gemeld. Die gebieden zijn erg belangrijk voor de Italiaanse economie.

Wereldwijd zijn bijna 84.000 besmettingen en ruim 2800 sterfgevallen gemeld, veruit de meeste in China. Daarna heeft Zuid-Korea het hoogste aantal besmettingen gemeld: ruim 2300.

Italië heeft het Europese systeem voor burgerbescherming geactiveerd, waardoor de Europese Commissie de coördinatie op zich kan nemen. Brussel heeft het verzoek aan de hoofdsteden doorgegeven en inventariseert wie er kan leveren. Rome heeft niet aangegeven hoeveel maskers er nodig zijn, aldus een commissiewoordvoerder.

Los hiervan besloten de ministers van Volksgezondheid van de EU-landen vorige week dat het nuttig is om beschermende kleding en uitrusting gezamenlijk aan te besteden. De Europese Commissie is daarmee bezig, zodat de lidstaten niet apart hoeven te onderhandelen met fabrikanten en leveranciers. Door de virusuitbraak in China zijn er wereldwijd leveringsproblemen. Zorgverleners in meerdere EU-landen kampen met een tekort aan maskers.

Besmettingen en sterfgevallen

Inmiddels zijn wereldwijd voor zover bekend meer dan 81.000 mensen besmet met het nieuwe coronavirus, meer dan 78.000 daarvan in China. Met meer dan 2000 besmettingen staat Zuid-Korea op de tweede plek, in Italië zijn meer dan 650 mensen besmet. In Iran verdubbelde het aantal besmettingen donderdag naar 266. 

In Europa verspreidde het virus zich deze week verder uit naar Griekenland, Georgië, Noorwegen en uiteindelijk ook Nederland. Ook n Nieuw-Zeeland, Slowakije, Wales,  Azerbeidzjanen en Litouwen voegden zich bij de landen waar het virus voor het eerst bij iemand is vastgesteld. 

Bijna 2800 mensen zijn inmiddels gestorven aan Covid-19, de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt, waarvan ruim 2600 in China. In Italië zijn nu 21 mensen gestorven aan de ziekte. Ruim 90 procent van de besmette mensen geneest. 

Lees hier het hele artikel: https://www.trouw.nl/buitenland/21-doden-in-italie-aantal-besmettingen-in-duitsland-loopt-op~b266c372/

Cijfers: Johns Hopkins University / AP / ANP / Reuters