Coronavirus nog vóór de eerste symptomen al besmettelijk!

Archieffoto van een reiziger die werd gecontroleerd op het virus.

Langzaam wordt iets meer duidelijk over het mysterieuze coronavirus. De Chinese Gezondheidsraad ontdekte twee verontrustende nieuwe feiten over het virus.

Het virus blijkt namelijk al besmettelijk nog voordat de eerste ziekteverschijnselen zichtbaar zijn. Dat is ook weer niet zo heel ongewoon overigens, maar het betekent wel dat de verspreiding van het virus veel moeilijker in te dammen valt.

Bij treinstations en vliegvelden alleen de mensen met koorts tegenhouden bijvoorbeeld, zoals in het begin gebeurde, is dus niet genoeg om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. 

Dag tot twee weken

De incubatieperiode -de tijd waarin iemand wel al besmet is, maar geen verschijnselen heeft- varieert bij dit virus van een dag tot twee weken. 

Ook constateerde de Chinese gezondheidsraad dat ‘de overdraagbaarheid van het virus sterker wordt! Wat ze daar precies mee bedoelen is niet duidelijk. De raad verwacht dat het aantal besmettingen de komende tijd nog toeneemt. Tot nu toe was de aanname van het Nederlandse RIVM dat de ziekte ‘niet heel besmettelijk’ is. Maar: De gezondheidsraad van China waarschuwt voor groter besmettingsgevaar!

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4998966/coronavirus-gezondheidsraad-china-incubatieperiode

RP: Nou lekker dan, Iedereen voorlopig binnen blijven?