Pensioenfondsen zitten klem: korten en hogere pensioenpremie vrijwel onvermijdelijk, maar waarschijnlijk komt er opnieuw uitstel!

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is verantwoordelijk voor de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans.
  • De lage rente brengt Nederlandse pensioenfondsen flink in de problemen.
  • Op de langere termijn neemt de kans toe dat jongere deelnemers niet eenzelfde pensioen kunnen krijgen als huidige gepensioneerden.
  • Korten op de pensioenuitkeringen is eigenlijk nodig, maar politiek niet haalbaar, zegt het economisch bureau van ABN Amro.
  • De kans is groot dat ingrepen worden uitgesteld, waardoor later harder moet worden gekort.

Nederlandse pensioenfondsen staan er slecht voor, afgaande op de huidige regels die ze moeten hanteren om de waarde van hun bezittingen en de uitkeringsverplichtingen te bepalen. De kans op korting van pensioenen én hogere premies is groot als de regels precies gevolgd worden. Maar waarschijnlijk wordt de pijn verder vooruitgeschoven onder politieke druk.

De vooruitzichten voor de Nederlandse pensioenfondsen zien er heel slecht uit. Het economisch bureau van ABN Amro verwacht daarom dat het kabinet dit jaar opnieuw met tijdelijke maatregelen zal komen om massale pensioenkortingen te voorkomen.

Dat stelt econoom Piet Rietman van ABN Amro in een analyse over de pensioensector.

“Anders zullen veel fondsen enkele maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar flinke kortingen moeten doorvoeren. Ik kan me niet voorstellen dat de politiek dat laat gebeuren”, zegt ABN Amro-econoom Rietman. Afgelopen jaar greep minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken ook al in. Hierdoor hoefden bijvoorbeeld metaalfondsen PME en PMT recent niet te snijden in de pensioenuitkeringen.

businessinsider.nl/pensioenfondsen-korting-hogere-premie-2020/?tid=1445347511&utm_medium=email&utm_source=nieuwsbrief(opent in een nieuwe tab)

Lees hier het hele artikel: https://www.businessinsider.nl/pensioenfondsen-korting-hogere-premie-2020/?tid=1445347511&utm_medium=email&utm_source=nieuwsbrief