Enquête over moskee-financiering heeft juist véél opgeleverd!

Een terugblik van Philip van Tijn op de mini-enquête naar de buitenlandse financiering van moskeeën. Die heeft meer opgeleverd dan menigeen denkt. Aangetoond is dat mensen als Suhayb Salam al hun listen en gaven aanwenden om de samenleving waarin zij vreedzaam leven en die ze geen strobreed in de weg legt, te ondermijnen en als het even kan de vernieling in te draaien. 

Twee weken gelden schreef ik een voorbeschouwing over de parlementaire mini-enquête naar buitenlandse financiering van orthodox-islamitische moskeeën. Ik verwachtte er niet veel van, omdat áls de mini-enquête iets zou opleveren dat een bevestiging zou zijn van wat sommige mensen met gezond verstand en een zekere mate van tegendraadsheid al twintig en meer jaar geleden hebben verkondigd: sommige ultra-orthodoxe moskeeën zijn broeinesten van anti-westerse denkbeelden, kweekplaatsen van jihadisten.

En of een en ander wordt gefinancierd door Koeweit, Qatar of Saoedi-Arabië maakt niet uit: het gaat altijd om onfrisse landen zonder democratie, met maar één toegestaan geloof en veel corruptie. Alles dus wat haaks staat op ons soort samenleving en onze wijze van leven en beleven.

RP: De schatrijke islamitische olielanden hebben alle (financiële) middelen om hun geloofsovertuiging te propageren en hun denkbeelden aan de rest van de wereld op te dringen!