Nederland spil in Wereldwijde drugshandel!

Afbeeldingsresultaat voor Drugshandel

Brussel – Nederland speelt een centrale rol in de internationale drugshandel. Heroïne uit Afghanistan en cocaïne uit Zuid-Amerika komen via Nederland op grote schaal Europa binnen.

Dat zei Raymond Yans, drugsdeskundige bij de International Narcotics Control Board, gisteren in Brussel bij de presentatie van het jaarrapport van de VN-organisatie die toezicht houdt op de internationale narcotica-verdragen.

„Het Nederlandse coffeeshopbeleid is in de jaren zeventig met goede redenen ingevoerd, vooral om de georganiseerde misdaad uit te schakelen. Maar het werkt niet, er is veel criminaliteit rond coffeeshops. Vaak zijn het ook ontmoetingsplaatsen waar mensen gemakkelijk aan hard drugs kunnen komen.”

Nederland is nu het belangrijkste Europese invoerland voor heroïne uit Afghanistan, wereldwijd de grootste producent van deze hard drug. De chemicaliën die nodig zijn om uit opium heroïne te maken, komen overigens meestal van West-Europese chemiebedrijven.

Ook voor cocaïne is Nederland een belangrijke Europese importeur, de grootste na Spanje. En Nederland blijft een van de grootste producenten en exporteurs van xtc en andere chemische drugs, al is de productie in Rusland en Oost-Europa sterk in opkomst.

Het toenemend gebruik van cannabis in Europa baart de INCB ook zorgen. Yans vindt dat alle Europese overheden meer moeten doen om vooral jongeren te wijzen op de gevaren van deze soft drug.

Vooral het feit dat de overheid het roken van tabak tegengaat en ondertussen de verkoop van cannabis toestaat, stuitte op onbegrip. „Cannabis bevat zeven maal zo veel teer als tabak”, aldus Yans. „En ook veel meer kankerverwekkende stoffen.”

https://www.trouw.nl/nieuws/nederland-spil-in-wereldwijde-drugshandel~b7736aa0/