Mark Rutte op ramkoers met Polen en Hongarije: hij wil landen die de rechtsstaat aan hun laars lappen korten op EU-subsidies!

Minister-president Mark Rutte voor aanvang van de extra Europese top

Premier Mark Rutte heeft bij zijn Europese collega’s aangedrongen op een sterk mechanisme waarin lidstaten die zich niet houden aan de rechtsstaat op hun EU-subsidies kunnen worden gekort. Dat bevestigen diplomaten in Brussel. De beslissing over zo’n korting moet niet te gemakkelijk kunnen worden tegengehouden door de lidstaten.

Rutte heeft dat naar voren gebracht tijdens een ruim twee uur durende vergadering op de EU-top waar de leiders onderhandelen over een nieuwe begroting voor de periode 2021 tot en met 2027. Vooral Hongarije en Polen wordt de laatste tijd verweten de regels over de rechtsstaat aan hun laars te lappen.

Ook heeft Rutte zijn twijfels geuit over het nut om het kapitaal te verhogen van de Europese Investering Bank (EIB) zoals EU-president Charles Michel voorstelt. De aandeelhouders van de EIB zijn de lidstaten van de Europese Unie.

Michel heeft de vergadering geschorst nadat de leiders hun zegje hadden gedaan over zijn voorstellen voor de meerjarenbegroting. Hij wil een-op-een verder praten met leiders om vooruitgang te boeken. Er wordt voor wie wil intussen een diner geserveerd.

In het voorstel van Michel is wel een mechanisme voorzien om lidstaten die zich niet houden aan de EU-normen over de rechtsstaat financieel te straffen, maar dat is lastig.

Rutte herhaalde dat het voorstel van EU-president Charles Michel over de begroting van 2021 tot en met 2027 dat nu op tafel ligt voor hem onaanvaardbaar is. “Daar ga ik niet mijn handtekening onder zetten.”

De jaarlijkse korting die de nettobetalers Nederland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Duitsland krijgen op hun afdracht aan de EU wordt de komende jaren afgebouwd, als het aan Michel ligt. Na gesprekken met de 27 regeringsleiders heeft hij vorige week zijn voorstel voor de EU-meerjarenbegroting (MFK) voor 2021 tot en met 2027 op tafel gelegd. De uitgaven bedragen daarin 1,074 procent van het gezamenlijke Europese inkomen (bbp), wat neerkomt op 1.094 miljard euro.

Volgens de premier is het ‘vrekkige’ Nederland, zoals ons land door andere landen die de komende jaren meer willen uitgeven aan de EU wordt genoemd, al opgeschoven, omdat door de inflatie en economische groei de jaarlijkse betaling aan de EU toeneemt.

RP: Fijn he, zo’n Eurofiele Minister?

https://businessinsider.nl/mark-rutte-chopin-appel/?tid=1445347511&utm_medium=email&utm_source=nieuwsbrief