ALS ONGEVAARLIJK AANGEMERKTE PLANETOÏDEN BLIJKEN TOCH OP RAMKOERS MET DE AARDE TE LIGGEN!

Maar liefst elf ruimtebrokken zullen in de toekomst mogelijk toch met de aarde botsen!

De afgelopen jaren hebben onderzoekers heel veel (potentieel gevaarlijke) planetoïden ontdekt. Dat komt doordat er nu ook actief op gejaagd wordt. Het doel is om uiteindelijk alle planetoïden in kaart te brengen die zich in de buurt van de aarde kunnen begeven. Zo moet voorkomen worden dat we verrast worden door een planetoïde die op korte termijn een groot gevaar voor de aarde vormt. De database is op dit moment al behoorlijk uitgebreid. Maar toch blijkt nu uit onderzoek uitgevoerd door drie sterrenkundigen van de Universiteit van Leiden dat we in deze database een aantal aardscheerders over het hoofd hebben gezien.

Supercomputer
De onderzoekers berekenden met behulp van een supercomputer de banen van de zon, de planeten en de ruimterotsen in de komende tienduizend jaar. Daarna volgden ze de banen weer terug in de tijd terwijl ze planetoïden lanceerden vanaf het aardoppervlak. Uiteindelijk maakten ze zo een database van hypothetische planetoïden waarvan de onderzoekers weten dat die op het aardoppervlak landen. “Als je de klok terugdraait, zie je de bekende ruimterotsen weer op aarde terechtkomen,” legt onderzoeker Simon Portegies Zwart uit. “Zo kun je een bibliotheek maken van de banen van op aarde neergekomen planetoïden.” De bibliotheek van planetoïden diende vervolgens als trainingsmateriaal voor het neurale netwerk.

Neurale netwerk
De eerste serie berekeningen werd uitgevoerd op de nieuwe Leidse supercomputer ALICE. Vervolgens deden de onderzoekers de rest van hun studie met behulp van een kunstmatig neuraal netwerk. Dit neurale netwerk kan ook de bekende aardscheerders goed herkennen. De onderzoekers noemen hun methode Hazardous Object Identifier (HOI), wat een inderdaad gekscherende verwijzing is naar onze Nederlandse groet.

Toch gevaarlijk
Dankzij de nieuwe methode kregen de onderzoekers een goed beeld van de banen van de planetoïden die op dit moment door het heelal tuimelen. En daarbij kwamen ze tot een opvallende ontdekking. Met behulp van HOI identificeerden ze namelijk een aantal gevaarlijke objecten die niet als zodanig waren aangemerkt. De onderzoekers kwamen maar liefst elf planetoïden op het spoor die tussen het jaar 2131 en 2923 dichterbij dan tien keer de afstand aarde-maan komen en groter zijn dan honderd meter in doorsnee. Het betekent dat deze ruimterotsblokken in de toekomst mogelijk toch met de aarde kunnen gaan botsen.

https//www.scientias.nl/als-ongevaarlijk-aangemerkte-planetioden-blijken-toch-op-ramkoers-met-de-aarde-te-liggen/