Kabinet wil bezuinigen op de nabestaandenuitkering ‘Dit wordt een drama’

Eén op de vijf mensen weet niet of zijn partner na diens dood nog een inkomstenbron zal nalaten in de vorm van nabestaandenpensioen. 
Beeld ANP

Het kabinet wil de uitkering verminderen voor mensen die een partner hebben verloren. CNV is boos: ‘Dit wordt een drama.’

Dirk Waterval19 februari 2020, 0:00

Het kabinet wil bezuinigen op de ­nabestaandenuitkering. Die regeling, voor mensen die met hun partner ook een deel van hun inkomen verliezen, kan volgens de regering ‘doelmatiger’ worden ingezet. Zo zou de regeling alleen kunnen gaan gelden voor ­weduwen en weduwnaars die geen andere bron van ­inkomsten hebben, en ook geen ­mogelijkheid om die aan te boren. Andere opties zijn de looptijd van de uitkering verkorten of er sollicitatie-eisen aan verbinden.

Dat schrijft minister Wouter Koolmees (sociale zaken) in een ­kabinetsreactie op een beleids­doorlichting van die zogeheten Anw-uitkering, waarop de Tweede Kamer deze week nog schriftelijke vragen kan indienen. Voor vakbond CNV is wel duidelijk wat de Kamer hiervan moet vinden: ‘een drama’. “Het kabinet kiest voor een heel economische benadering van het verlies van een partner”, zegt vicevoorzitter Patrick Fey.

De vorige versobering van de uitkering kwam in 1996. Sindsdien is het aantal mensen dat recht op Anw heeft met een factor zes gekrompen: grofweg van 180.000 naar 28.000. De regeling geldt namelijk alleen nog voor nabestaanden die voor minstens 45 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard, of die nog minder­jarige kinderen hebben. Veel van hen zijn echter boven de vijftig, en hebben geen jonge kinderen, dus vielen zij toen buiten de boot.

SCHANDALIG! Dit is pure Diefstal! Hier heeft het volk keihard voor gewerkt!

Lees hier het omvangrijke artikel: https://www.trouw.nl/economie/het-kabinet-wil-bezuinigen-op-de-nabestaandenuitkering-dit-wordt-een-drama~bf618a45/