Pensioenfondsen beleggen in omstreden Saudi Aramco!

Beleggen in Saudi Aramco, het grootste oliebedrijf en het grootste beursfonds ter wereld, is omstreden.
Beleggen in Saudi Aramco, het grootste oliebedrijf en het grootste beursfonds ter wereld, is omstreden.Foto’s: iStock / Beeldbewerking: FD Studio

Ten minste vijf Nederlandse pensioenfondsen beleggen in de Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco, dat eerder nog door andere grote beleggers werd uitgesloten om sociale en milieuredenen. Dat blijkt uit een rondgang van het FD.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), Pensioenfonds Detailhandel en Rabobank Pensioenfonds hebben tot nu toe aandelen Aramco gekocht. Hetzelfde geldt voor Pensioenfonds Achmea en het Pensioenfonds Werk en (re)Integratie (voor werknemers in de sociale werkplaatsen). Samen beheren deze fondsen meer dan vier miljoen pensioenen, goed voor een belegd vermogen van ruim €300 mrd.

Mensenrechten en milieu

Beleggen in Saudi Aramco, het grootste oliebedrijf en het grootste beursfonds ter wereld, is omstreden. Bij de beursgang afgelopen december uitten milieu- en mensenrechtenorganisaties felle kritiek op potentiële investeerders en de begeleidende banken. Het bedrijf zou niet duurzaam zijn, omdat het zich uitsluitend richt op olie.

Bovendien is na de beursgang nog 98% van de aandelen in handen van het het koninkrijk Saoedi-Arabië, dat een slechte reputatie heeft op het gebied van mensenrechten. Het land is betrokken bij de bloedige burgeroorlog in buurland Jemen en ligt internationaal onder vuur vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi.

ABP blijft weg van Aramco

Meerdere grote Nederlandse pensioenfondsen lieten eind vorig jaar weten om die redenen niet in Aramco te willen stappen. Ook een aantal grote buitenlandse beleggers haakten af, bleek uit een peiling van persbureau Reuters.

Lees hier het hele artikel: https://fd.nl/beurs/1332388/pensioenfondsen-beleggen-in-omstreden-saudi-aramco