CORONA VIRUS DE NATUUR VECHT TERUG!

Het Corona virus

De razendsnelle verspreiding van het dodelijke coronavirus vanuit een markt in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft het spotlicht gericht op een in het Westen verafschuwde Chinese gewoonte: het eten van exotische dieren!

Terwijl ik dit schrijf, begint het nieuwe dodelijke coronavirus ‘2019-nCoV’, dat gerelateerd is aan SARS en MERS en dat blijkbaar afkomstig is van markten voor levende dieren in het Chinese Wuhan, zich wereldwijd te verspreiden. Volgens de laatste gegevens van vandaag (31 januari) zijn er wereldwijd iets minder dan 10.000 gevallen, waarvan een kleine 130 buiten China. Tot nu toe zijn er 230 dodelijke slachtoffers gevallen, geen daarvan buiten China, wat overeenkomt met een sterftecijfer van ongeveer 2%. Bij het SARS-virus in 2009 was dat 10%. Het verspreidingspercentage is ongeveer 1,5. Dat cijfer dat lijkt te vertragen, hoewel het misschien nog te vroeg is om dat te zeggen.

Deze infectie wordt gekenmerkt door overdracht van mens op mens en een kennelijke incubatieperiode van twee weken voordat de ziekte toeslaat, zodat de infectie zich waarschijnlijk over de hele wereld zal verspreiden.

Zoals epidemioloog Rob Wallace van het Institute for Global Studies van de Universiteit van Minnesota op de site Climate and Capitalism zegt: ‘Uitbraken zijn dynamisch. Sommige doven uit, waaronder misschien het 2019-nCoV virus. De juiste evolutionaire kracht en een beetje geluk is nodig om toevallige uitdoving van het virus mogelijk te maken. Soms zijn er niet genoeg dragers van het virus beschikbaar om het doorgeven gaande te houden. Andere uitbraken exploderen. Degene die het het wereldtoneel halen, kunnen ‘game changers’ zijn, zelfs als ze uiteindelijk uitsterven. Ze doorbreken de dagelijkse gang van zaken, zelfs van een wereld die al onrustig of in oorlog is.’

Sommige wilde soorten komen op borden terecht voordat ze zelfs maar wetenschappelijk zijn geïdentificeerd

De schuld voor de uitbraak van 2019-nCoV ligt, zo wordt  verondersteld, bij de open markten voor exotische dieren in Wuhan, maar het zou ook te wijten kunnen zijn aan het feit dat er in heel China op industriële schaal varkens worden gefokt. Hoe dan ook, ‘allerlei soorten wilde dieren worden in de agrarische waardeketens opgenomen: waaronder struisvogels, stekelvarkens, krokodillen, fruitvleermuizen en de palmcivet, waarvan de gedeeltelijk verteerde bessen nu de duurste koffieboon ter wereld leveren. Sommige wilde soorten komen op borden terecht voordat ze zelfs maar wetenschappelijk zijn geïdentificeerd, waaronder een nieuwe kort-snuithondshaai die op een Taiwanese markt werd aangetroffen.

Deze dieren worden in toenemende mate voedselproducten. Naarmate de natuur meer en meer wordt geplunderd, wordt wat overblijft steeds waardevoller. Doordat er steeds meer industriële boerenbedrijven komen, moeten voedselbedrijven die zich bezighouden met het vangen van wilde dieren, en die steeds meer opgekocht worden door grote bedrijven, steeds dieper het bos in  trekken, waardoor de kans op het oppikken van een nieuwe ziekteverwekker toeneemt, terwijl de milieucomplexiteit waarmee het bos de overdrachtsketens verstoort, wordt gereduceerd.

RP: Dit krijg je als bij bepaalde bevokingsgroepen de evolutie nooit heeft plaatsgevonden!

https://drimble.nl/buitenlands-nieuws/65788477/coronavirus-komt-van-illegale-markt-in-wuhan.html

Lees ook: https://drimble.nl/buitenlands-nieuws/65787910/china-moet-handel-in-exotische-dieren-keihard-aanpakken.html

en: https://fakka.nl/chinese-markt-in-het-midden-van-coronavirus-uitbraak-verkocht-o-a-wolven-en-ratten-om-te-eten/