Hoe kon ontwerper Omar Munie een miljoenenpand op Noordeinde veel goedkoper kopen?

DEN HAAG – Henk Krol heeft minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken gevraagd of de verkoop van een kapitaal pand aan het Noordeinde in Den Haag nog kan worden teruggedraaid. De fractievoorzitter van 50Plus wil weten of bij de verkoop aan de bekende tassenontwerper Omar Munie door het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Den Haag sprake is geweest van bedrog. Munie zou het pand naast het koninklijk paleis voor een derde van de marktwaarde hebben gekocht!

De vastgoeddeal tussen Munie en de overheid is omstreden. Het pand naast het paleis is tot 2017 in het bezit van het Rijksvastgoedbedrijf, maar deze wil het pand verkopen. Munie moet de koper van het pand worden. De uit Somalië gevluchte ontwerper wil een winkel openen waarin hij vluchtelingen de kans geeft om werkervaring op te doen. Omdat het Rijksvastgoedbedrijf niet direct aan particulieren mag verkopen wordt de gemeente Den Haag in de deal betrokken. Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt het pand aan de gemeente, die het voor hetzelfde bedrag doorverkoopt aan de ondernemer.

Munie kon het pand kopen zonder dat er een openbare verkoop is geweest, vanwege ‘een maatschappelijk belang’, omdat hij vluchtelingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk zou helpen. Hier komt echter niets van terecht en binnen vier maanden verkoopt Munie het pand alweer aan vastgoedinvesteerder Jeroen de Wilde. Hij wil het pand graag verbouwen tot een hotel, maar omdat de gasten vanuit hun kamers direct zicht hebben op de tuin en werkkamers van prinses Beatrix gaat dit plan niet door. 

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3992865/Hoe-kon-ontwerper-Omar-Munie-een-miljoenenpand-op-Noordeinde-veel-goedkoper-kopen