300 criminele asielzoekers op zwarte lijst geplaatst: ‘Uitzetten is beter’

De zwarte lijst voor criminele asielzoekers is de afgelopen maanden flink gegroeid. Inmiddels staan er 300 mensen op de lijst, meldt De Telegraaf.

Het gaat om mensen die geweld gebruiken, anderen mishandelen, maar ook winkeldiefstallen plegen. Met de lijst willen het COA en de politie deze migranten beter in de gaten houden. Zo moet er snellen kunnen worden opgetreden als zij opnieuw de fout ingaan.

Toch blijkt het vaak lastig om ze terug te sturen naar het land van herkomst. Dat komt omdat het vaak gaat om veiligelanders uit bijvoorbeeld Marokko. Dat soort landen nemen hun burgers vaak niet terug.

Deal met Marokko

“Uitzetten is beter”, zegt politiek commentator Syp Wynia over de zwarte lijst. “Het valt me op dat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) iedere week in de krant staat, maar dat oplossingen uitblijven. Het lijkt me beter als zij met andere Europese landen afspraken maakt om Marokko te dwingen om deze mensen terug te nemen.”

Randdebielen

België heeft inmiddels wel zo’n deal met Marokko. “Wij willen die deal ook”, zegt VVD-Tweede Kamerlid Dennis Wiersma. “Wij willen een stok achter de deur. Zo kunnen we bijvoorbeeld naar de landingsrechten kijken.”

Wiersma stoort zich erg aan “dit soort lui”. “Het zijn randdebielen die het verpesten voor de rest. Je bent hier te gast, dan gedraag je je,” aldus Wiersma. “We willen graag hulp aanbieden, maar op deze manier hebben we er geen zin meer in.”

https://wnl.tv/2020/02/03/300-criminele-asielzoekers-op-zwarte-lijst-geplaatst-uitzetten-is-beter/