Trump bombardeert Taliban en ISIS plat: recordaantal bommen in Afghanistan!

Canon Air Force Base in Florida.

De VS hebben vorig jaar een recordaantal bommen gegooid op de taliban en terroristen in Afghanistan. In 2019 werden 7.423 bommen en raketten afgevuurd. Dit is het hoogste aantal in meer dan tien jaar. De zware bombardementen zijn onder andere bedoeld om de taliban te dwingen tot een vredesakkoord.

Uit de nieuwste cijfers van de Amerikaanse luchtmacht blijkt dat gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers en drones in twee jaar tijd zo’n 15.000 stuks munitie in Afghanistan hebben gebruikt. Dit is aanzienlijk meer dan in voorgaande jaren.

Zo werden in 2010, toen de oorlog tegen de taliban een hoogtepunt bereikte, ‘slechts’ 5.100 bommen en raketten ingezet om de rebellen te bedwingen. De VS hadden toen aanzienlijk meer militairen in Afghanistan, zo’n 100.000. Zij vochten ook op grote schaal mee met het Afghaanse leger. In de jaren daarna nam het aantal bombardementen flink af. Zo werden in 2015 nog geen duizend stuks munitie gebruikt in de strijd tegen de taliban en strijders van IS en Al Qaida.

ZWAARSTE BOM INGEZET

Zo besloot president Trump in 2017 Amerika’s zwaarste conventionele bom, de 9.800 kilo wegende GBU-43, te gooien op een groep IS-strijders in de provincie Nangarhar. Dit was voor het eerst dat deze “moeder van alle bommen” werd ingezet in de strijd. Volgens de VS werd de bom gebruikt om tunnels en schuilplaatsen van IS in grotten te vernietigen. Trump prees het bombardement als “een zeer succesvolle actie” tegen IS. Bij het bombardement zouden volgens Afghanistan minstens negentig IS-strijders zijn omgekomen.

De VS hebben nu zo’n 13.000 grondtroepen in het land. Zij houden zich voornamelijk bezig met het trainen en adviseren van het Afghaanse leger. De Amerikaanse luchtmacht neemt het grootste deel van de gevechtsoperaties op zich, onder andere om aanvallen van het Afghaanse leger te ondersteunen. Ook worden doelwitten van IS en Al Qaida aangevallen om te voorkomen dat Afghanistan weer, zoals voor de aanslagen van 9/11, een uitvalsbasis wordt van terroristen.

https://www.demorgen.be/nieuws/trump-bombardeert-taliban-en-is-plat-recordaantal-bommen-in-afghanistan~bc2add7d/

RP: Trump een president met GUTS!