Infectie-experts: ’Pandemie coronavirus ligt op de loer’!

Tijdens een viering van Chinees nieuwjaar in de Che Kung Tempel in Hong Kong dragen mensen maskers.

Het coronavirus is een verzamelnaam voor een stam coronavirussen, waarvan SARS en MERS in het recente verleden bekende voorbeelden zijn. Coronavirussen komen bij dieren vrij vaak voor en kunnen in sommige gevallen overspringen op de mens. Dat is ook gebeurd met het 2019-nCoV-virus.

Dit virus staat nu ook wel bekend als het Wuhan-virus, naar de Chinese miljoenenstad waar het voor het eerst opdook. In december 2019 liepen de eerste slachtoffers het virus op, waarschijnlijk na een bezoek aan een markt met dierlijke producten in Wuhan.

Wie ziek wordt van het virus zal eerst griepachtige verschijnselen krijgen: hoofdpijn, malaise, spierpijn, snotneuzen. Echter, het Wuhan-virus kan ook zorgen voor ernstige, soms fatale complicaties: zeer hoge koorts, levensbedreigende longinfecties, bloedvergiftiging, nieruitval en ademhalingsproblemen. In een aantal gevallen zelfs met de dood als gevolg.

Besmettelijk

Het Wuhan-virus is zeer besmettelijk. Iedere geïnfecteerde kan zomaar twee of drie andere mensen besmetten. Daardoor grijpt het virus bijzonder snel om zich heen. „Het is op dit moment onduidelijk of de verspreiding van het virus beperkt kan worden tot China”, aldus Neil Ferguson, viroloog aan het Imperial College in Londen.

“Hoe groter de verspreiding in China, des te groter de kans dat het een wereldwijde uitbraak wordt”

Lees hier verder: