Afzettingsprocedure Trump is politieke oplichterij!

Door: AFSHIN ELLIAN

Gerelateerde afbeelding

In de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump verliezen de Democraten hun hoofd, schrijft Afshin Ellian. In plaats van de keuze van de Amerikaanse kiezer in november af te wachten, willen zij met behulp van de media de democratie saboteren.

De Democraten in de Verenigde Staten zijn de weg kwijt. Ze zoeken politieke legitimiteit in een politieke procedure. Al drie jaar hebben ze één doel, een heilig doel: het afzetten van president Donald Trump, alsof ze nog steeds de uitkomst van de laatste presidentsverkiezingen niet kunnen aanvaarden.

Politieke procedures verschaffen niet onder alle omstandigheden legitimiteit aan politici. De bron van politieke legitimiteit in de democratie was, is en blijft de wens van de kiezers. Polarisatie is eigen aan de politiek. Maar wat Amerika nu meemaakt, is uitzonderlijk.

In de, ook zeer gepolariseerde, jaren zestig hielden media hoofd wel koel.

Het Amerikaanse politieke debat was in de jaren zestig van de twintigste eeuw extreem gepolariseerd rond twee thema’s: de Vietnamoorlog en de rassendiscriminatie.

De media hielden hun hoofd koel. Ze verloren hun professionaliteit niet. Dat gold ook voor de politieke partijen. En de Amerikaanse politici verloren tijdens de polarisatie rond de rassendiscriminatie evenmin hun politieke kunde en ambachtelijkheid.

Ook veel media maken deel uit van de afzettingsprocedure

De polarisatie in Amerika is naar mijn mening uniek en onwenselijk. Een meerderheid van de media is betrokken bij deze polarisatie. Ook zij maken deel uit van de afzettingsprocedure die de Democraten zijn begonnen. Wij zijn getuige van een afschuwelijk, bijna antipolitiek schouwspel.

De Democraten weten dat ze geen meerderheid hebben in de Senaat, en toch hebben ze de afzettingsprocedure in werking gesteld. Adam Schiff, de voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, is een voorbeeld van hoe een politicus niet moet zijn. In zijn lange toespraak bij de opening van de afzettingsprocedure in de Senaat heeft hij niets nieuws verteld. Wel beschouwt hij de setting van het parlement als een rechtbank. Daarmee geeft hij een valse voorstelling van zaken, want de afzetting van een president door het parlement is een zuiver politieke procedure.

Door: AFSHIN ELLIAN

https://www.elsevierweekblad.nl