Kabinet grijpt hard in en knipt Belastingdienst op in drie stukken!

Minister Wopke Hoekstra

De Belastingdienst wordt in drie stukken geknipt. De onderdelen Toeslagen en Douane worden ontvlochten van de rest van de Belastingdienst. Ook de Belastingtelefoon gaat op de schop. 

Minister Hoekstra (Financiën) heeft de Tweede Kamer zaterdagavond in een brief over de wijzigingen geïnformeerd. De hele operatie kan jaren gaan vergen, waarschuwt hij.

De aansturing verandert, beginnend bij de top, meldt Hoekstra. Douane en Toeslagen worden op termijn zelfstandige onderdelen binnen het ministerie van Financiën. Er worden drie nieuwe directeuren-generaal aangesteld voor Toeslagen, de Douane, en de Belastingdienst (inclusief FIOD). Zij zullen samen de verdere ontvlechting regelen. 

Op korte termijn zal de minister de drie functies (waar nodig op interim-basis) vervullen. Dat kost de huidige directeur-generaal van de Belastingdienst zijn baan. Het vertrek van die directeur, Jaap Uijlenbroek, werd vrijdag al bekend. Hij zal zich volgens Hoekstra gaan richten op werkzaamheden buiten het ministerie van Financiën en wordt bijzonder adviseur bij overheidsconsultant ABD. Uijlenbroek bekleedde de functie van directeur-generaal Belastingdienst sinds januari 2017. Eerder zaterdag lekte het gerucht uit dat hij topambtenaar zou worden bij de gemeente Den Haag.

BELASTINGTELEFOON

Het kabinet wil met de maatregelen de dienstverlening verbeteren, stelt Hoekstra in een persbericht. ,,De Belastingdienst heeft als één van de grootste publieke uitvoerders van Nederland een wezenlijke en omvangrijke maatschappelijke opdracht’’, aldus Hoekstra. ,,Voor een goede uitvoering van deze cruciale taken is een moderne en slagvaardige Belastingdienst een absolute randvoorwaarde.”

Een onderdeel wat ook tegen het licht gehouden wordt is de Belastingtelefoon. ,,Daar gaat het nog niet goed genoeg”, stelt Hoekstra. ,,Ondanks extra capaciteit in het afgelopen jaar.” Een externe partij gaat nu bekijken hoe ‘een fundamentele transformatie’ bij de Belastingtelefoon tot stand kan komen. Doel is om ‘burgers en bedrijven beter en effectiever te woord te kunnen staan’.

Politieke aansturing

Met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen willen Hoekstra en premier Mark Rutte gaan bekijken hoe de nieuwe organisaties gaan worden aangestuurd. ,,Gegeven het grote pakket aan verantwoordelijkheden van een staatssecretaris van Financiën en de veranderingen die nodig zijn, zullen de minister-president en de minister van Financiën overleggen met de voorzitters van de coalitiefracties om te bezien hoe de politieke sturing op de Belastingdienst verder vorm zal krijgen.”

Vrijdag ging al het gerucht dat er mogelijk twee staatssecretarissen op Financiën komen. Ook is het mogelijk dat de minister taken overneemt van de nieuwe staatssecretaris, die nog moet worden aangewezen.

Lees hier verder:

https://www.bd.nl/binnenland/kabinet-grijpt-hard-in-en-knipt-belastingdienst-op-in-drie-stukken~a1867ad1f/?referrer=https://www.google.com/