Trump krijgt zijn zin: Saoediërs betalen 450 miljoen euro voor bescherming VS!

Een Amerikaanse Predator-drone en een C-17-transporttoestel op een militaire basis in de Golf-regio.

Op uitdrukkelijk verzoek van Washington heeft Saoedi-Arabië een eerste aanbetaling gedaan van 450 miljoen euro voor de Amerikaanse bescherming tegen Iran. Van Zuid-Korea eist president Trump maar liefst 4,2 miljard euro voor de beveiliging tegen de Noord-Koreanen. 

Meebetalen aan de peperdure veiligheid die Amerika biedt, is al drie jaar het devies van Donald Trump. De president is het meer dan zat dat de Amerikaanse belastingbetaler al decennialang miljarden neertelt voor de bescherming van  bondgenoten. Want waarom moeten de VS opdraaien voor de kosten van tienduizenden Amerikaanse soldaten, zo vraagt hij zich af, terwijl de ene bondgenoot ’s werelds twaalfde economische macht is (Zuid-Korea) en anderen (zoals Saoedi-Arabië) puissant rijk zijn? 

Trump ergert zich er ook groen en geel aan dat Navobondgenoot Noorwegen 988 miljard euro bezit, gestort in een welvaartsfonds, maar dat het land niet genoeg geld besteedt aan defensie. En ondertussen rekenen de ruim vijf miljoen Noren, aldus de president, wél op bescherming van de VS tegen de Russen. 

Omdat de onderhandelingen met Zuid-Korea, waar 28 duizend Amerikaanse soldaten Noord-Korea moeten afhouden van een invasie, stroef verlopen, viert de Amerikaanse president de Saoedische storting van 450 miljoen nu als een belangrijke overwinning. De VS hebben sinds september drieduizend extra militairen naar het koninkrijk gestuurd om de Saoediërs te beschermen tegen Iran. 

Geheimzinnige aanval

De duizenden Amerikaanse militairen werden gestuurd na de geheimzinnige aanval in september waarbij een grote Saoedische olie-installatie zwaar beschadigd werd door drones en kruisraketten. Volgens Washington en Riyad zat Iran achter de aanval. Behalve de Amerikaanse soldaten werden ook gevechtsvliegtuigen, Patriots en het gloednieuwe Thaad-antiraketsysteem naar Saoedi-Arabië overgebracht. 

De VS hebben onder andere het raketafweersysteem THAAD naar Saoedi-Arabië gestuurd ter bescherming tegen Iraanse raketten.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/trump-krijgt-zijn-zin-saoediers-betalen-450-miljoen-euro-voor-bescherming-vs~b36a8fa2/