De Belastingdienst: een zieke reus van 300 miljard!

Minister Wopke Hoekstra van Financiën staat de pers te woord.

Waarom moeten we ons zorgen maken?

1 Miljard euro. Dat is het gemiddelde bedrag dat de Belastingdienst elke werkdag ophaalt. Doen de 30.000 medewerkers van de fiscus hun werk niet meer, dan komt het land stil te liggen. Dan worden dijken niet meer verstevigd, slibben wegen dicht, gaat het licht uit in ziekenhuizen, lopen geen agenten meer op straat en staan schoolkinderen voor een dichte deur.Aangeboden door ONVZMeer energie en minder verzuim: het belang van vitaliteit

En dat is nog niet alles: dan kunnen mensen hun huur of zorgverzekering niet meer betalen. Want de Belastingdienst int in 2020 niet alleen voor bijna 200 miljard euro aan belastingen en ruim 100 miljard euro aan premies, de dienst is óók verantwoordelijk voor de uitbetaling van zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. In 2018 werd in totaal 12,9 miljard euro aan toeslagen uitgekeerd aan ruim 7 miljoen ontvangers.

Het zijn duizelingwekkende getallen. Maar de fiscus vervult dan ook een spilfunctie in onze maatschappij. Zonder goed functionerende Belastingdienst vallen we terug naar het niveau van een ontwikkelingsland.

Geen politicus wil zo’n meltdown op zijn geweten hebben. Geen wonder dat de Belastingdienst al tijden onder het parlementaire vergrootglas ligt. De dienst die ooit te boek stond als ‘de beste Belastingdienst ter wereld’ is een zorgenkindje geworden. Politieke partijen zitten de verantwoordelijke staatssecretaris daarom continu achter de vodden.

Lees hier het hele artikel:

https://www.parool.nl/nederland/de-belastingdienst-een-zieke-reus-van-300-miljard~bc9fdb7d/