Wat een verrassing! Topambtenaren bij gemeente Amsterdam blijken zakkenvullers te zijn

wethouder_touria_meliani_2
Foto: Amsterdamse GroenLinks-wethouder Touria Meliani. Rechtenvrije foto via amsterdam.nl

Door Olivier Smits 12 december 2019

Het is weer eens hommeles in Amsterdam! Er is een vernietigend rapport uitgekomen, waaruit blijkt dat topambtenaren op de Stopera stiekem ordinaire zakkenvullers zijn. Zo geeft de Telegraaf aan dat deze hoge heren zich zelfs ‘onaantastbaar’ voelen. Zo kunnen ze niet ‘boventallig verklaard’ worden. Als ze dan toch moeten vertrekken, verlangen ze een bedrag van 75.000 euro. 

Tien van hen zijn er zelfs in geslaagd om dat bedrag ook daadwerkelijk op hun bankrekening te mogen bijschrijven. Het waren de speurneuzen van ‘de krant van wakker Nederland’ die al eerder openbaarden over de vertrekregeling van oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils. Nu blijkt dat hij niet de enige is met zo’n riante regeling.

“In Amsterdam werd sinds 2014 ’bij benadering’ 678.274 euro uitgegeven aan tien vertrekkende topambtenaren, soms zelfs als ze vrijwillig weggingen. Eerder werd nog gesteld dat het slechts vijf of zes regelingen betrof.”

En zoals het een goed D66’er betaamt als hij als een kat in het nauw zit: hij wil ‘geen commentaar’ geven op deze kwestie. En dat laat hij natuurlijk niet zelf weten, maar zijn woordvoerder.

Nu blijken zelfs meerdere topambtenaren die de Stopera hebben verlaten, hun zakken te hebben gevuld. Daarbij kan onder andere gekeken worden naar het beleid in Amsterdam. Deze is dus ook verre van zaligmakend: “Wel valt ze iets anders vreemds op: Amsterdams beleid is bijvoorbeeld dat ambtenaren in een directeursfunctie niet op straat kunnen worden gezet bij reorganisaties. Het is onmogelijk ’boventallig te worden verklaard’. „Dat was staand beleid geworden, terwijl dit eigenlijk een eenmalige toezegging was bij een reorganisatie. Daar ligt geen collegebesluit aan ten grondslag”, zo blijkt uit het rapport. Directeuren dienen ’beschermd’ te worden omdat de functie ’kwetsbaar ’ is, zo luidt een van de verklaringen van ambtenaren zelf.”

Hoe is dit nu in godsnaam mogelijk?! En het ergste moet nog komen. Wethouder Touria Meliani (GroenLinks) van Personeelszaken, bleek de gemeenteraad onjuist geïnformeerd te hebben.

Lees hier verder: https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/12/wat-een-verrassing-topambtenaren-bij-gemeente-amsterdam-blijken-zakkenvullers-te-zijn/