EU-GRONDWET IS PLAN DOORGESLAGEN IDEOLOGEN!

Afbeeldingsresultaat voor eu-grondwet

Eurofiel D66 gaat verder dan ooit: ‘EU-lidmaatschap vastleggen in de Grondwet!’

De Raad van State adviseerde van wel! D66 diende dinsdag een initiatief- wetsvoorstel in om het ideaal te verwezenlijken! Eenmaal in de Grondwet kom je er NOOIT meer van af!

Rob Jetten wil het EU-lidmaatschap vastleggen in de Grondwet. Bron: D66 / Twitter.

De Raad van State is positief over het voorstel van D66 om het lidmaatschap van de EU in de Grondwet te verankeren. Het lidmaatschap hoort zonder twijfel tot ‘een van de hoofdelementen van ons staatsbestel’, aldus het adviesorgaan. Een Grondwetswijziging komt met dit positieve advies een stap dichterbij en kan nu voor behandeling naar de Tweede Kamer.

Het EU-lidmaatschap staat al in de Grondwet van ruim 20 andere lidstaten, waaronder Duitsland en  Frankrijk. D66-Kamerlid Kees Verhoeven: ‘De samenwerking binnen de EU zorgt al 70 jaar voor vrede, veiligheid en voorspoed in Europa. Europese besluiten beïnvloeden de levens van miljoenen Nederlanders. Nederland is verweven met de Europese Unie en daarom verdient het lidmaatschap een plek in de Grondwet. Mooi dat de Raad van State nu ook het belang van de Europese samenwerking onderstreept.’

In mei dienden Rob Jetten en Kees Verhoeven het voorstel tot een Grondwetswijziging in. Door het lidmaatschap in de Grondwet op te nemen, is het moeilijker om eventueel uit de EU te stappen. De Tweede Kamer  moet dan twee keer – met een verkiezing tussendoor – over  het voorstel stemmen. Uiteindelijk is daarbij dan een tweederde meerderheid nodig.

D66 wil ook dat de Tweede Kamer een duidelijkere rol krijgt bij Europese besluitvorming. De betrokkenheid van het nationale parlement is nu nog geregeld via losse afspraken die moeilijk te vinden zijn. Daarom vindt de coalitiepartij het belangrijk om in de wet vast te leggen hoe de regering het parlement betrekt bij Europese besluitvorming.

Zo wordt het ons onmogelijk gemaakt om er ooit nog uit te stappen.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/05/eurofiel-d66-gaat-verder-dan-ooit-eu-lidmaatschap-vastleggen-in-de-grondwet/

Teken hier, om deze waanzin te stoppen:

https://secure.avaaz.org/nl/community_petitions/de_tweede_kamer_en_de_eerste_kamer_stop_de_grondwet_wijziging_van_d66/?tpwiMdb

Geen fotobeschrijving beschikbaar.