Man beroofd van miljoen via sms’je!

GRONINGEN – Een man is onlangs beroofd van een miljoen euro, nadat hij een sms’je van oplichters aanzag voor een berichtje van zijn eigen bank. De bankpas van het slachtoffer uit Noord-Nederland zou verlopen zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Nederland tracht het forse kapitaal te achterhalen.

De buit werd in één nacht verschalkt, met ’hulp’ van 136 bankrekeningen. Via een linkje kwam de man uit op een valse internetpagina, waar hij zijn gegevens invulde. Volgens justitie in Groningen is het de grootste schade van dit soort type digitale criminaliteit tot nu toe.

Deze vorm van diefstal staat te boek als ’smishing’. Het nieuws is bekendgemaakt rondom een internationaal project om zogenoemde ’geldezels’ te achterhalen en vooral ook te ontmoedigen. Doordat de geldezels hun eigen rekeningen laten misbruiken door criminelen zijn ze te achterhalen, aldus justitie.

Geldezel

Het OM is sinds drie maanden volop actief om de ’geldezels’ in deze zaak op te sporen. Het miljoen werd versnipperd overgeboekt naar 136 rekeninghouders.

Justitie waarschuwt bankrekeningen nooit voor geld te laten gebruiken door derden. Veel jonge mensen laten zich echter verleiden. „Terwijl we kunnen achterhalen wie het zijn…de pakkans is honderd procent”, aldus persofficier Gerben Wilbrink.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1660702071/man-beroofd-van-miljoen-via-sms-je?

Lees ook: https://www.geenstijl.nl/2813511/oostbloktuig_massaal_naar_west/