Ook Franse en Duitse boeren zijn het zat: agrariërs aller landen, verenigt u!

Boerenprotesten in Frankrijk, Ierland en Duitsland zijn vooral gericht tegen regeringen, maar op de achtergrond speelt ook de groeiende tegenstelling tussen agrariërs en milieu- en klimaatactivisten. 

Na hun collega’s in Nederland en Duitsland zijn nu ook de boeren in Frankrijk en Ierland met tractoren opgetrokken naar hun hoofdsteden om te protesteren. Zo’n duizend tractoren reden woensdag vanuit Noord- en Midden-Frankrijk via de snelweg en landwegen naar Parijs en veroorzaakten daar grote verkeersopstoppingen. De boeren demonstreerden voor meer geld en tegen steeds scherpere milieu-, klimaat en dierenwelzijnsvoorschriften, die hen in hun voortbestaan zouden bedreigen. ‘Geen Frans platteland zonder boeren’, had een agrariër op zijn trekker gekalkt. ‘Laat ons ons werk doen.’

Europese Unie

De Duitse boeren protesteerden tegen aangescherpte regels voor de bescherming van insecten en het milieu

De Franse regering voerde begin dit jaar een wet in die supermarktketens moet stimuleren de boeren beter te betalen, maar veel van hen zeggen nog weinig van hogere prijzen te hebben gemerkt. Volgens Franse landbouworganisaties is het gemiddelde inkomen de laatste jaren flink gedaald en staat het water vaak aan de lippen. Een op de drie agrariërs verdient volgens hen minder dan 350 euro per maand. Onder deze omstandigheden hebben heel wat boeren moeite met de almaar strengere milieu- en klimaatmaatregelen. “We eisen een ontmoeting met de president”, riep boerenvoorman Cyril Milard per megafoon. “We zijn bereid hier zo lang te blijven als nodig is.”

De Franse minister van landbouw, Didier Guillaume, toonde begrip voor de woede. “Ik begrijp dat ze het zat zijn”, aldus de minister op radiozender Europe 1. “Wij helpen hen bij de overgang naar een duurzamere landbouw. Ze hebben er genoeg van gekleineerd te worden.”

https://www.trouw.nl/buitenland/ook-franse-en-duitse-boeren-zijn-het-zat-agrariers-aller-landen-verenigt-u~b2e56bbf/