Met nieuw applaus voor Iran zinkt VN-Mensenrechtenraad nog dieper!

Screenshot_20

Teheran wordt door 96 van de 111 gedelegeerden in de Mensenrechtenraad geprezen voor de resultaten op het gebied van de mensenrechten. Nederland kan beter bedanken voor een zetel in de raad, vanaf januari komend jaar, schrijft Robbert de Witt.

In Genève, de Zwitserse stad waar de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zetelt, worden momenteel VN-lidstaten langs de lat gelegd. Vorige week was de Islamitische Republiek Iran aan de beurt.

Gezien de samenstelling van de Mensenrechtenraad zal de Iraanse regering vooraf niet nerveus zijn geweest. Regeringen met een bedenkelijke reputatie als Cuba, Saudi-Arabië en China passen wel op om kritiek te leveren op andere landen, want in eigen land is het meestal nog slechter.

En dus werd Iran op 8 november door 96 van de 111 gedelegeerden in de Mensenrechtenraad geprezen voor de resultaten op het gebied van de mensenrechten. Dat is een ongekende omkering van de feiten.

Ongebreidelde discriminatie

‘Van gruwelijke aantallen executies tot het onophoudelijk vervolgen van voorvechters van mensenrechten, ongebreidelde discriminatie van vrouwen en minderheden en voortdurende misdaden tegen de menselijkheid – de lijst met afschuwelijke schendingen in Iran laat een scherpe verslechtering op mensenrechtengebied zien.’ Dat concludeerde Amnesty International vooraf, met de boodschap dat het tijd is voor een helder signaal naar het Iraanse regime.

Het tegenovergestelde gebeurde dus.

Maar het bleef niet bij applaus van andere lidstaten. Van de VN kreeg Iran alle ruimte voor propaganda en om de waarheid nog meer geweld aan te doen. De gehele week was er een tentoonstelling in het VN-gebouw in Genève te zien. Daarin werden de Iraanse prestaties op het gebied van burgerrechten en vrijheden nog eens uitgebreid toegelicht.

In oktober werd bekend dat Nederland (net als Venezuela!) één van de veertien VN-lidstaten is die mag aanschuiven, vanaf 1 januari komend jaar. Nederland zou hiervoor moeten bedanken!

https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2019/11/met-nieuw-applaus-voor-iran-zinkt-vn-mensenrechtenraad-nog-dieper-720890/