Nieuwe F35-straaljagers voor Nederland, maar waarom?

Beide Nederlandse F-35's tijdens overtocht vanuit de VS naar Nederland.

Nederland gaat nog eens 8 of 9 extra F35-straaljagers kopen. We hebben er op dit moment twee in bezit, 35 in bestelling, en deze komen daar bij. Vijf vragen over deze nieuwe aankoop.

Het nieuwe vliegtuig kost rond de 90 miljoen dollar, weet verslaggever Lambie. Hoeveel Nederland er precies koopt, hangt af van de stand van de dollar op het moment dat er betaald wordt. Totaal kosten deze dus bijna een miljard dollar (Een miljard is duizend miljoen!!)

Het geld voor de nieuwe vliegtuigen is er omdat het kabinet extra geld heeft vrijgemaakt voor Defensie. In het regeerakkoord is afgesproken dat het gaat om 1,5 miljard euro tot 2024. Dit jaar is opnieuw een verhoging aangekondigd: het kabinet kondigde dit voorjaar aan om 160 miljoen euro extra per jaar uit te geven.

Waarom kopen we deze vliegtuigen?

Op dit moment hebben we in Nederland bijna zeventig F16’s, in gebruik sinds 1979. De vliegtuigen zijn verouderd, maar worden met een update in de lucht gehouden. De keuze voor een nieuw toestel is een paar jaar geleden gemaakt: de F-35 Lightning II, oftewel de JSF. In eerste instantie is besloten tot de aankoop van 37 toestellen. Maar Defensie wil meer, want 37 vliegtuigen is te weinig. In december heeft het kabinet aangekondigd dat een gedeelte van het extra geld naar extra JSF-toestellen gaat. 

Defensie wil graag meer vliegtuigen, maar deze investering komt ook goed uit in onze relatie met de Verenigde Staten. “Al jaren krijgt Nederland op z’n kop: we halen de 2 procentsnorm voor defensieuitgaven van de NAVO bij lange na niet. Ook niet door het extra geld van het kabinet”, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. De 2 procentsnorm is een afspraak dat in 2024 alle landen 2 procent van het bruto nationaal product uitgeven aan defensie. “Die 2 procent halen we niet. Maar dat we het extra geld voor een gedeelte in nieuwe F-35-toestellen steken, dat kan vast op instemming rekenen in Washington.” *)

De F-35 is een nieuwer en veel completer toestel dan de F16. Zo heeft het nieuwe vliegtuig ‘stealth’-eigenschappen. Dit maakt de F-35 onder meer minder zichtbaar op een radar.

De kosten

De kosten worden dus geraamd op ongeveer € 1 miljard ! Dit bedrag past volledig binnen het budget dat voor het Nationaal Plan beschikbaar is gesteld bij de Voorjaarsnota.

*) RP: Waarom krijg ik het gevoel, dat hier nog veel méér achter schuilt dan de relatie met de V.S.? (Lees o.a. dit):

1. https://www.zoeklicht.nl/artikelen/wanneer+gaat+de+islam+europa+domineren_5200

2. https://zlj13051967.wordpress.com/2018/05/12/de-feiten-over-de-islam-en-de-islamisering-van-europa/

Het is dweilen met de kraan open!!! Aan de ene kant vijandige volkeren binnenhalen en aan de andere kant miljarden uitgeven aan defensie!

Bronnen artikel:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4784866/f35-straaljagers-nederland-waarom

https://www.defensie.nl/onderwerpen/f-35-naar-nederland/nieuws/2019/10/08/nederland-koopt-extra-f-35-jachtvliegtuigen

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4784671/nederland-jsf-straaljagers-kopen-8-9-erbij