Dit overheidsfonds kreeg €400 miljoen voor investeringen in starters – het geld ging onder meer naar Marlies Dekkers en Jopenbier

Marlies Dekkers

       Marlies Dekkers. Foto: ANP  

De Nederlandse overheid heeft sinds 2013 een bedrag van 400 miljoen euro bij elkaar gesprokkeld voor investeringen in beginnende bedrijven. Dit geld is vervolgens verdeeld over particuliere investeringsmaatschappijen die zelf ook investeren in startende ondernemingen. Welke bedrijven hebben allemaal geprofiteerd van dit geld?

Het Financieele Dagblad verhaalt dinsdag over een zoektocht naar de distributie van de overheidsmiljoenen. Uit het verslag van de krant blijkt dat tot nog toe 218 bedrijven voordeel hebben gehad van de overheidssubsidies. Via het Dutch Venture Initiative is de overheid indirect aandeelhouder van deze bedrijven.

De zestien particuliere investeringsmaatschappijen die het overheidsgeld hebben gedistribueerd, kozen in 104 van de 218 gevallen voor investeringen in buitenlandse bedrijven. Verder blijkt dat er van de beschikbare 400 miljoen euro tot nog toe 133 miljoen euro daadwerkelijk is geïnvesteerd. De rest van het geld is toegezegd, maar nog niet gestort op de bankrekening van starters.

De waarde van de lopende investeringen wordt op 156 miljoen euro geschat. Hierbij is ook de verkoop van belangen meegenomen. Per saldo levert dit een winst op van 23 miljoen euro.

De lijst met Nederlandse bedrijven die het FD in handen kreeg bevat een grote diversiteit aan namen. Zo zijn er farma- en biotechbedrijven aanwezig, maar ook retailbedrijven zoals lingeriemaker Marlies Dekkers en Jopenbier.

BAL.TOESPELEN

Bron: https://www.businessinsider.nl/dvi-overheidsfonds-starters-investeringen-marlies-dekkers/?tid=1445347511&utm_medium=email&utm_source=nieuwsbriefBusiness Insider Nederland