De vluchtelingencrisis speelt weer op in Europa!

Vooruitblikkend en verdiepend: dit is een wekelijkse dosis Europamania — alles wat je moet weten over ontwikkelingen in Europa. In deze editie: vluchtelingen komen, Italianen dromen en prijswinnaars schromen (niet).

 

Moria, het beruchte opvangkamp voor vluchtelingen en migranten op het Griekse eiland Lesbos.
Moria, het beruchte opvangkamp voor vluchtelingen en migranten op het Griekse eiland Lesbos.Foto: Reuters

1. Het migratiedossier is geen steek verder gekomen

2015 is het jaar van de Europese migratiecrisis. Een miljoen asielzoekers meldden zich in Europa, en de Unie wist in eerste instantie amper hoe daarmee om te gaan. Het was de tijd dat lidstaten qua opvang alle schakeringen van de spreekwoordelijke Europese solidariteit demonstreerden (van de non-versie van Hongarije en Polen tot de ruimhartige Duitse en Zweedse opstelling).

De afgelopen jaren nam het aantal mensen dat zich in de EU meldt, fors af. Maar hoe lang blijft dat zo? De Belgische minister van migratiezaken Maggie de Block vreest dat de crisis een comeback maakt, zo zei ze donderdag. Turkije is immers Noord-Syrië binnengevallen. Daarom moet Europa snel haar migratiebeleid verbeteren, aldus de minister.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. De onderhandelingen tussen EU-lidstaten over nieuwe migratieregels zit muurvast. Eerder deze maand crashte een poging van Duitsland, Italië, Frankrijk en Malta om de discussie over migranten en vluchtelingen die via de Middellandse Zee naar Europa komen, vlot te trekken.

Het migratiedossier is dus geen steek verder gekomen. Maar gelukkig, afgelopen week viel het rapport Rethinking EU migration and asylum policies: Managing immigration jointly with countries of origin and transit van onder meer de Brusselse denktank CEPS op de mat. Dat doet suggesties om uit de impasse te komen.

En nog een geldsuggestie: de nieuwe Europese meerjarenbegroting zou EU-lidstaten moeten compenseren voor elke opgevangen asielzoeker, stelt het rapport voor. ‘Dat zou een effectief element zijn om meer solidariteit te krijgen’, aldus de opstellers.

Nu nog de EU-lidstaten overtuigen!

2. Italië belast techbedrijven met de Franse slag…

Lees hier het hele (omvangrijke) artikel: https://fd.nl/economie-politiek/1320281/de-vluchtelingencrisis-speelt-weer-op-in-europa