De beleggingstaks van Rutte straft iedereen die pensioen opbouwt in box 3 snoeihard

Rutte straft zelfstandige die zelf pensioen opbouwen in box 3

OPINIE – Werknemers die pensioen opbouwen via het pensioenfonds van hun werkgever, moeten vrezen dat ze kortingen voor de kiezen krijgen bij de pensioenopbouw, zo bleek maandag. Dat is natuurlijk pijnlijk, maar de voordelen van pensioenopbouw via een pensioenfonds zijn nog altijd groot.

Dit geldt zeker als je kijkt naar de mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen, als je niet bent aangesloten bij een pensioenfonds. Die mogelijkheden worden vanaf 2022 drastisch beperkt door de brute plannen van het kabinet Rutte 3 om beleggers in box 3 veel zwaarder te belasten.

De regering ontvouwde begin deze maand plannen om zzp’ers en anderen die zelfstandig een pensioenbuffer opbouwen, hard te straffen als ze dat doen in box 3 van de inkomstenbelasting.

Hoe nadelig de beoogde hervorming van box 3 uitpakt voor zelfstandige pensioenbeleggers, kun je hier in detail lezen. Op hoofdlijnen komt het erop neer dat Rutte vanaf 2022 een effectieve belasting van ruim 1,6 procent wil invoeren op beleggingen boven de 30 duizend euro.

Dit betekent dat als je elke maand 400 euro opzij zet tegen een jaarlijks rendement van 5,3 procent, er na dertig jaar niet bijna 350 duizend euro vermogen is opgebouwd, maar ruim 80 duizend euro minder!

businessinsider.nl

RP: Waarom zijn steeds de gepensioneerden, die hun Hele leven hebben gewerkt en de economie geholpen hebben op te bouwen, nu steeds de dupe?