Hoe de linkse flirt met jihadisme de veiligheid van Europese democratieën ondermijnt!

(Door: Prof. Paul Cliteur)

“Links koestert graag de mythe dat geweld ‘rechts’ is”

De gehele twintigste eeuw is vol van het extreemlinkse geweld dat miljoenen slachtoffers heeft gemaakt. Stalinisme, Maoïsme en Nazisme waren de grote aanjagers van dat geweld. Sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw is echter een propagandaoorlog gaande met als inzet het te doen voorkomen alsof de grootste bedreiging komt van extreemrechts. Stalinisme en Maoïsme worden vergeten of geïnterpreteerd als toch niet authentiek ‘links’.

Er is echter een bescheiden hoeveelheid boeken die de gevaren van extreemlinkse ideologieën in kaart probeert te brengen en de ontvankelijkheid van linkse intellectuelen daarvoor. In 1973 publiceerde David Caute The Fellow Travellers: Intellectual Friends of Communism. In 1981 schreef Paul Hollander Political Pilgrims: Travels of Western Intellectuals to the Soviet Union, China and Cuba. In 2017 heeft Hollander zijn historische overzicht aangevuld met meer recente linkse dictators in From Benito Mussolini to Hugo Chavez: Intellectuals and a Century of Political Hero Worship. En in Jamie Glazov’s United in Hate: The Left’s Romance with Tyranny and Terror (2009) wordt de linkse fascinatie voor gewelddadige ondemocratische ideologieën doorgetrokken naar de liefde van links voor het jihadistisch terrorisme.

In het Nederlands is weinig literatuur over dit onderwerp. A. Aarsbergen publiceerde in 1988 Verre paradijzen: linkse intellectuelen op excursie naar de Sovjet-Unie, Cuba en China, maar over het algemeen wordt het onderwerp genegeerd. En als iemand zich daaraan waagt wordt zo’n boek niet besproken in NRC Handelsblad of De Volkskrant noch kan de schrijver aanschuiven bij De Wereld Draait door. De reden? Links koestert graag de mythe dat geweld “rechts” is en men duikt daarom met groot enthousiasme op elke Breivik die deze mythe in stand kan houden.

https://ejbron.wordpress.com/2019/09/01/hoe-de-linkse-flirt-met-jihadisme-de-veiligheid-van-europese-democratieen-ondermijnt/