Moeten we Facebook verwijderen?

Door Nat Eliason in Social

Ik heb mijn Facebook een paar weken geleden verwijderd, maar begin maart werd ik bang.

Een vriend en ik kwamen een van zijn investeerders tegen in een café in San Francisco en de investeerder vroeg of we hadden gehoord van een Soylent-concurrent, Ample. Hij was nieuwsgierig naar wat we ervan vonden en naar maaltijdvervangende bedrijven in het algemeen.

Ik had nog nooit van Ample gehoord, maar ik deelde  mijn zorgen met Soylent en waarom ik persoonlijk mijn geld nooit in een van die bedrijven zou steken. Mijn vriend was het grotendeels eens.

Het gesprek eindigde en we vertrokken. Ik heb niet meer aan Ample gedacht, het opgezocht of er met iemand online over gesproken. Maar minder dan vierentwintig uur later stonden er advertenties voor in mijn Instagram-feed.

Het was op zijn zachtst gezegd spookachtig. Ik was gewend om advertenties te krijgen voor producten waarvan ik de sites had bezocht en voor producten die ik op Facebook had genoemd, maar producten waar ik het alleen over had gehad? Dat was vreemd.

Na een beetje graven ontdekte ik dat ik niet alleen was. Er waren tientallen online verhalen over mensen die in paniek raakten door advertenties waarvan het leek alsof ze alleen van Facebook konden komen als ze hun gesprekken afluisterden.

Voor alle duidelijkheid,  dit gebeurt waarschijnlijk niet . Het zou een enorme hoeveelheid werk en gegevensverwerking zijn voor marginaal betere advertentietargeting. Zoals het artikel in Wired zegt, hoeft Facebook niet naar je gesprekken te luisteren.

Zonder hen kunnen ze je goed genoeg aanvallen.

Oorzaak

Dat is bedoeld om gerust te stellen: ze luisteren niet naar je omdat ze dat niet hoeven te doen. Maar als er iets is, zou dat nog enger moeten zijn. Facebook weet zoveel over jou dat ze je kunnen doen geloven dat ze naar je persoonlijke gesprekken luisteren . Ze hebben zoveel gegevens over u dat ze u advertenties kunnen sturen met een griezelige relevantie voor wat er in de echte wereld gebeurt.

Stelt u zich eens voor dat u een vriend had met dit kennisniveau over u. Iemand die overal weet waar je bent, wat je leuk vindt, waar je bang voor bent, wat je wilt, met wie je omgaat, hoe gelukkig je bent op elk willekeurig moment.

Ze kunnen een geweldige zegen voor je leven zijn. Of ze kunnen een nachtmerrie zijn. Het hangt allemaal af van wat ze met de informatie doen en hoe goed je ze ermee kunt vertrouwen.

Stelt u zich eens voor dat u een vriend had met dit kennisniveau over u. Iemand die overal weet waar je bent, wat je leuk vindt, waar je bang voor bent, wat je wilt, met wie je omgaat, hoe gelukkig je bent op elk willekeurig moment.

Ze kunnen een geweldige zegen voor je leven zijn. Of ze kunnen een nachtmerrie zijn. Het hangt allemaal af van wat ze met de informatie doen en hoe goed je ze ermee kunt vertrouwen.

Omdat ze geld kunnen verdienen door je beslissingen te manipuleren, zullen ze proberen je beslissingen te manipuleren. En omdat ze je beslissingen beter kunnen manipuleren, hoe meer ze over je weten, hoe meer ze over je willen weten. Als ze het grootste succes voor zichzelf willen, moeten ze je noodzakelijkerwijs zo veel mogelijk manipuleren en zoveel mogelijk gegevens over je verzamelen.

Het product van Facebook is niet het platform waarmee we communiceren, wij zijn het . Als het product is wat een bedrijf verkoopt om geld te verdienen, dan is het product van Facebook onze aandacht en onze gegevens. Wij  zijn het product. En Facebook’s klanten zijn de bedrijven die advertenties kopen op basis van die aandacht en gegevens.

Als onze tijd en onze aandacht het ware product van Facebook zijn, wordt hun langetermijndoel duidelijk: invloed uitoefenen (en belasting) op hoe we communiceren in de 21ste eeuw .

https://www.nateliason.com/blog/delete-facebook

RP: Ik denk niet dat Facebook het gevaar is voor de oorzaak van de situatie in Europa! Dat is namelijk het schapenvolk, dat zonder protest alles slikt wat onze machthebbers besluiten, zoals het ongevraagd wagenwijd openen van onze grenzen voor de grootste parasiterende, agressieve bevolkingen ter wereld! En het toestaan van hun, voor ons, desastreuze levenswijze!