EN ALWEER ZIJN ONZE OUDEREN DE KLOS!

De kans is groot dat in 2020 of 2021 de pensioenen omlaag gaan. Fondsen hebben te weinig geld in kas om in de toekomst iedereen van een pensioen te voorzien. Volgens de regels moet er dan gekort worden.

De twee grootste pensioenfondsen, ABP en Zorg en Welzijn, luiden vandaag de noodklok. Het was zo’n dramatisch halfjaar, dat de kans levensgroot is dat er gekort moet worden. 

Waardoor staan de fondsen er zo slecht voor?

De rente is al jaren laag door beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Je merkt het op je spaarrekening. Je krijgt nauwelijks rente over je spaargeld. Je vermogen groeit dus niet. Pensioenfondsen ervaren precies hetzelfde probleem.

Kijk maar. Om als pensioenfonds over tien jaar 5000 euro uit te betalen, bij een rente van slechts 1 procent per jaar, moet je nu veel meer in kas hebben dan wanneer de rente 4 procent zou zijn. Anders gezegd: hoe lager de rente, hoe meer pensioenfondsen in kas moeten hebben.

Maar zo veel geld hebben de fondsen niet in kas. Om hun reserves aan te vullen, is korten een oplossing. De pensioenen gaan omlaag, waardoor er meer geld overblijft om de kas te spekken.

https://www.pensioenbelangen.nl/nieuws/nieuws/47-gepensioneerden-eci-zwaar-de-klos

https://www.trouw.nl/nieuws/gepensioneerden-zijn-vaak-de-klos~b48587e8/

https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/artikel/4783576/pensioenkorting-uitleg-korten-pensioen-fonds