Waarom slimme mensen niet meer kunnen geloven…

Waarom zou je geloven? De moderne Westerse mens vindt het bestaan van God zeer onwaarschijnlijk. Bovendien heb je God niet nodig om gelukkig te worden. Een Amerikaanse website verzamelde daarom 21 redenen op waarom slimme moderne mensen niet (meer) in God geloven. De komende weken laat theoloog Marinus de Jong juist zien waarom geloven in God ook nu nog logisch is.

God niet meer nodig

Religie is een achterlijke bezigheid voor onzekere domme mensen. Moderne, hoogopgeleide, redelijk denkende, welvarende Westerse mensen kunnen zich niet voorstellen niet dat gelovigen hun leven laten bepalen door eeuwenoude primitieve boeken. Ontwikkelingen in de wetenschap hebben aan het licht gebracht dat verhalen uit de Bijbel niet kloppen of zeer onwaarschijnlijk zijn. In de Bijbel staan verhalen, verklaringen en regels die passen bij de maatschappij van primitieve samenlevingen. De moderne mens heeft God niet meer nodig als verklaring voor het ontstaan van de wereld, als bescherming tegen onverklaarbaar natuurgeweld of als hoeder van de moraal in een onoverzichtelijke wereld.

Techniek lost alles op

Het is ook een veel gehoorde reactie bij de gasten in Adieu God? Zij haken af bij het christelijk geloof omdat (meestal in hun tienerjaren) het besef doordringt dat de wereld anders is ontstaan dan ze als kind leerden. De wetenschap houdt zich terecht bezig met waarneembare en logische verklaringen, en daar past iets als ‘God’ niet in. Het Westen is sinds 1945 welvarender dan ooit. Ziekte wordt succesvol bestreden door slimme mensen; de levensverwachting stijgt met dank aan de wetenschap. Voor grote problemen zoals de klimaatverandering verwachten we technische oplossingen. De wetenschap overwint binnenkort de veroudering en mogelijk zelfs de dood…

RP: Zoals ik al eerder heb geschreven: “De mens heeft in deze barbaarse wereld een houvast nodig. Iets of iemand waarin hij gelooft dat alle kwaad, meestal door de mens zelf veroorzaakt, wordt bestraft.” Hoe, wanneer en door wie deze “straf” gaat plaatsvinden, is niet bekend. Dus wordt er een fictieve “Wreker” bedacht. Of deze wreker Allah, Buddah, God, etc. heet doet er niet toe. Hiermee hoopt men dat gerechtigdheid altijd zal plaatsvinden!

Bijna alle kinderen zijn opgevoed met sprookjes en als zij volwassen worden zullen de meesten nog steeds in sprookjes geloven: Goed wordt beloond en Kwaad bestraft! Dit geeft hun de hoop en geruststelling die zij nodig hebben in hun leven!

https://visie.eo.nl/2017/05/waarom-slimme-mensen-niet-meer-kunnen-geloven/