Haagse steker Malek F. hoeft niet de gevangenis in, maar krijgt wel tbs!

HOU OP OM MASSA-MOORDENAARS ALS PATIËNTEN TE BERECHTEN!

Haagse steker Malek F. hoeft niet de gevangenis in, maar krijgt wel tbs!

De man die op 5 mei vorig jaar in Den Haag drie mensen levensgevaarlijk verwondde door met een mes op ze in te steken, hoeft niet de gevangenis in. Volgens de rechtbank was Malek F. volledig ontoerekeningsvatbaar toen hij zijn daad pleegde, van terrorisme was geen sprake. Wel leggen de rechters tbs met dwangverpleging aan hem op.

Maar anders dan B., stellen de rechters, is er bij Malek F. geen sprake van een afkeer van de samenleving. En dat F. ‘allahoe akbar’ riep toen agenten hem neerschoten, is volgens de rechtbank onvergelijkbaar met soortgelijke uitlatingen van terroristen die een aanslag pleegden. F. riep God aan toen hij dacht te sterven, waar aanslagplegers dit doorgaans doen als ze hun slachtoffers maken.

Van een terroristisch oogmerk zou volgens de rechters pas sprake zijn geweest als Malek F. de bevolking moedwillig bang had willen maken. Weliswaar veroorzaakte het op een ‘afschuwelijke’ manier aanvallen van willekeurige mensen ‘een enorme impact en gevoelens van angst en onveiligheid’, toch was de maatschappij vrees aanjagen of ontwrichten niet zijn doel, zegt de rechtbank.

De huisarts noteerde dat F. een psychotische indruk maakte. En in ggz-instelling Parnassia, waar hij werd opgenomen nadat hij zijn huisraad op de trambaan had gegooid, werd een ‘paranoïde toestandsbeeld’ bij hem vastgesteld. Dat F. zijn heil zocht in zijn geloof en daarin ook steeds radicaler leek te worden, kan volgens deskundigen worden toegeschreven aan diezelfde paranoïde psychose.

Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de in Syrië geboren Palestijn. De aanklagers betwistten niet dat de nu 33-jarige F. psychotisch was op Bevrijdingsdag vorig jaar, maar stellen dat zijn daden hem wel degelijk voor een deel aangerekend kunnen worden. Ook zou F. ‘berekenend’ hebben gehandeld en zichzelf hebben ontmaskerd in afgeluisterde gesprekken met zijn familie. Daarin noemde hij het onder meer jammer dat de ‘ongelovigen’ die hij ‘voor Allah’ had ‘afgeslacht’ de steekpartij hadden overleefd.

Terrorismedeskundige Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden kan zich vinden in het oordeel van de rechtbank. ‘Met de disclaimer dat deskundigen vaststellen dat F. deze stoornis heeft. De rechtbank zegt nu: op het moment van handelen was hij ontoerekeningsvatbaar. Dan is het logisch dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden.’

Het OM weet nog niet of het in beroep gaat nu F. zijn gevangenisstraf en terroristische oogmerk ontloopt. De advocaten van Malek F. zijn ‘voor driekwart’ tevreden met het oordeel, maar niet met de opgelegde tbs met dwangverpleging. Als Palestijn is F. stateloos; daardoor zou hij niet in aanmerking komen voor resocialisatie of verlof. Hij dreigt op die manier zijn behandeling niet te kunnen voltooien, zegt zijn advocaat Willem Korteling. ‘Eindeloze tbs is het vooruitzicht.’

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/haagse-steker-malek-f-hoeft-niet-de-gevangenis-in-maar-krijgt-wel-tbs~b86b6430/