“Sea-Watch”-schandaal: Italië onthult gezamenlijke praktijken van mensensmokkelaars en NGO-schepen

Gerelateerde afbeelding

Een geheimzinnige Facebook-groep. Gejubel op smokkelschepen. De feiten zijn verpletterend. Een 21-jarige Libiër sprak voor de camera over de nauwe samenwerking tussen smokkelaars en NGO-schepen zoals de “Sea-Watch 3”. Een journalist voegt er nog iets aan toe.

Dat de Italiaanse justitie beschikt over informatie dat Libische mensensmokkelaars en NGO´s contact met elkaar zouden onderhouden, had de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini al in de tv-show “La quarta Repubblica” op 8 juli aangekondigd. Nu onthulde hij een week geleden in de talkshow “Quarta Repubblica” op Rete 4 dat er inderdaad bewijzen zijn voor een afspraak tussen mensensmokkelaars en NGO´s. Hierover berichten internationale media, bijvoorbeeld “Free West Media” of de Italiaanse site “liberoquotidiano.it”.

In een 5 minuten durende film waren migranten aan boord van een smokkelschip te zien die schreeuwden en dansten voor hun redding. Ze belden naar huis en deelden hun familieleden mee dat ze weldra in Europa zouden zijn. Deze manier van doen zou volgens “Free West Media” in schril contrast staan tot andere documentaires over “Sea-Watch”, bijvoorbeeld die van ARD-Panorama. Ook op Facebook zouden al langere tijd de reële omstandigheden worden getoond.

In de film onthult een 21-jarige Libiër, die enkele weken geleden naar Italië was gekomen, de handelwijze van de mensensmokkelaars: “Ja, ja, hij zei contact te hebben met veel schepen van hulporganisaties. ´Sea-Watch´ en vele anderen, waarvan ik de namen niet meer weet.”

Hij zei dat de plaatsen waar schepen zoals de “Sea-Watch 3” zouden wachten, bekend zouden zijn. Als er iets zou gebeuren, zou de “Sea-Watch 3” een melding krijgen. Op zijn mobiele telefoon liet hij de nummers van verschillende organisaties zien. “Ongeveer vier of vijf nummers. Inclusief eentje van ´Sea-Watch´”, herinnert de Libiër zich.

De Libische maffia zou betaald worden, zodat de boten niet aangehouden worden.

Journalist levert bewijzen

Een Italiaanse journalist deed de proef op de som: hij deed zich voor als Marokkaanse migrant die naar Italië wil. Hij nam contact op met Lukman Zauari. Het gesprek werd via de versleutelde chat-service “Viber” gevoerd.

“De overtocht kost $ 1600,-“, zei de mensensmokkelaar.

Als de journalist vertelt dat hij zich grote zorgen zou maken over de overtocht, zeigt Lukman: “Ik ben een serieuze en professionele man. […] Wij onderhouden contact met ´Sea-Watch´.”

Dan vraagt de journalist aan hem: “U hebt dus contact met hen en als er iets gebeurt, belt u ze op om ons te redden?” Lukman antwoordt: “Ja, ja, ik heb contact met hen.”

Lukman bood aan om de undercover journalist naar Zuara te brengen. Daar zou de “Open Arms” liggen, een ander NGO-schip. Een feit zou volgens “Free West Media” zijn dat deze mensenhandel in hoge mate van de NGO´s zou afhangen, omdat hij zou teruggrijpen op de met GPS geregistreerde verblijfplaatsen.

https://ejbron.wordpress.com/2019/07/21/sea-watch-schandaal-italie-onthult-gezamenlijke-praktijken-van-mensensmokkelaars-en-ngo-schepen/

RP: De hele asieltsunami is een goudmijn voor criminele groepen; wel of niet gelegaliseerd!