Hoge huren breiden zich uit naar kleinere steden!

.

INTERACTIEVE GRAFIEK. Verhuurders lijken iets voorzichtiger met het omhoog gooien van de huur als er nieuwe bewoners in hun huis komen wonen. Hoewel de prijzen in de vier grote steden nog maar licht stijgen, zijn in  de middelgrote en kleinere steden nieuwe excessen te vinden.

De prijzen in de vrije sector (meer dan 720 euro per maand) namen in het tweede kwartaal gemiddeld met 3,1 procent toe, de laagste stijging sinds 2015, bijgehouden door woningplatform Pararius. De verklaring is te vinden in de invloed van Amsterdam. In onze hoofdstad stegen de prijzen met slechts 2,8 procent. Omdat er in Amsterdam relatief veel woningen te huur worden aangeboden, heeft dat een dempend effect op de gemiddelde landelijke huurprijs. Laat je Amsterdam weg, dan ging die alsnog met 5,5 procent omhoog. 

Meer dan 10 procent

De huurprijzen voor woningen in de vrije sector namen in Utrecht, Den Haag en Rotterdam toe met respectievelijk 0,3 procent, 4 procent en 2,8 procent. Ga je buiten de Randstad kijken, naar bijvoorbeeld Eindhoven (7,3 procent), dan is het verschil aanzienlijk. In Breda, Hilversum, Schiedam en Dordrecht stegen de huren voor nieuwe bewoners gemiddeld met meer dan 10 procent. 

Nog groter wordt het verschil als je naar de provincie Flevoland kijkt, met de steden Lelystad en Almere. Daar ging de huurprijs met wel 22,5 procent omhoog. In Drenthe 19,5 procent, al ligt de gemiddelde vierkante meterprijs met 10 euro alleen in Friesland nog lager. 

Overigens stijgt de huur niet alleen als er nieuwe bewoners in een woning gaan. Een verhuurder mag in de vrije sector elk jaar het maandbedrag verhogen met het percentage dat in het contract staat opgenomen. Dat doen ze ook, blijkt uit een rapportage van de Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). De gemiddelde huurprijs ligt op 1088 euro, 46 euro (4,4 procent) hoger dan een jaar eerder. Per jaar zijn huurders gemiddeld 550 euro meer kwijt.

https://www.ad.nl/wonen/hoge-huren-breiden-zich-uit-naar-kleinere-steden~a251466a/