De vijf olifanten in de kamer van de Europese democratie!

De opkomst kan tegenvallen en veel kandidaten zijn ook na maanden campagnevoeren nog volslagen onbekend. Maar Europa debatteerde de afgelopen weken vanwege de Europese verkiezingen over thema’s die er toe doen: klimaatverandering, migratie en arbeidsmarkt. Alleen, kreeg de kiezer wel zicht op het volledige verhaal?

Twee jaar geleden praatte Emmanuel Macron bij de nationale verkiezingen de extreemrechtse Marine Le Pen (Rassemblement National) nog onder tafel. Maar de kans is groot dat zij nu bij de Europese verkiezingen de Franse president verslaat.

Dat zou een aardschok betekenen die tot ver buiten de Franse landsgrenzen doorwerkt. Macron is immers de enige pro-Europese hervormer onder de regeringsleiders.

Dit scenario onderstreept dat de Europese verkiezingen meerdere dimensies hebben. Het gaat niet alleen om hoeveel zetels die eurocritici in Straatsburg en Brussel zullen winnen, en wat dat betekent voor de Unie. Ook nationaal kan de uitslag de verhoudingen overhoop gooien.

Maar sommige problemen bleven bij de verkiezingscampagne volledig onderbelicht. Dit zijn de vijf olifanten in de kamer van de Europese democratie:   1. Nationalisme, 2. Rechtsstaat, 3. Brexit, 4. Donald Trump, 5. Democratie

Lees hier het hele artikel:

https://fd.nl/weekend/1302317/de-vijf-olifanten-in-de-kamer-van-de-europese-democratie?utm_medium=social&utm_source=facebook&campaign=SHR_ARTT_20190525&utm_content=weekend&fbclid=IwAR3TBWCqQZ17jwLr5–6hj38U4XHDnOfTwaVRSrqg04vVaLE5bWmoRqfkUE