In 2100 zijn er 11 miljard mensen doordat Afrika blijft doorgroeien!

Afbeeldingsresultaat voor kaal afrika

AFRICA ANNO 2100

EN EEN GROOT DEEL HIERVAN ZULLEN ALS ASIELZOEKER RICHTING EUROPA GAAN!

Betere voorspellingen laten zien dat de wereldbevolking sneller groeit. En de groei gaat langer door. Er komen uiteindelijk 1,5 miljard mensen meer dan eerst gedacht.

Elf miljard mensen. Zoveel zullen er in het jaar 2100 op aarde leven. Dat zijn er veel meer dan verwacht. Het idee was tot nog toe dat de groei van de wereldbevolking tegen het midden van deze eeuw zou afvlakken. En dat er maximaal circa 9,6 miljard mensen tegelijk zouden leven.

Die stabilisatie is onwaarschijnlijk geworden, schrijft een internationale groep statistici vandaag in het tijdschrift Science op basis van nieuw onderzoek. Ze verwachten dat de wereldbevolking tot aan het eind van de eeuw blijft doorgroeien, van de huidige 7 miljard naar 10,9 miljard mensen.

Dat betekent dan dat ook de groeiende vraag naar voedsel, zoet water, onderdak, energie, veel langer dan verwacht aanhoudt. Gevolgen voor natuurgebieden, het milieu, internationale spanningen, immigrantenstromen, liggen voor de hand. Maar hoe groot die zullen zijn, valt niet te voorspellen.

De kern van de aanhoudende bevolkingsgroei ligt in Sub-Sahara Afrika. Daar blijkt de vruchtbaarheidsgraad – het gemiddeld aantal kinderen per vrouw – veel minder hard te dalen dan demografen gewend waren van Azië en Latijns-Amerika. In nogal wat Afrikaanse landen staat de afname zelfs stil, zoals in Kameroen, Nigeria, Tsjaad en Zambia.

In Niger en Nigeria heeft slechts tweederde van de getrouwde vrouwen kennis over moderne voorbehoedsmiddelen (de pil, condoom). In Tsjaad is het nóg minder: 49 procent.

En ook al is de kennis er wel, dan zijn de voorbehoedsmiddelen te weinig beschikbaar. Zelfs als beide aanwezig zijn, dan gebeurt het nog relatief vaak dat vrouwen ze niet gebruiken, om religieuze redenen, of omdat ze op weerstand van de man stuiten. In sommige landen, Tsjaad en Niger bijvoorbeeld, geldt een grote familie (negen kinderen) nog steeds als de norm. Verder blijft de opleiding van meisjes in veel Afrikaanse landen achter.

Hierdoor zal een land als Nigeria deze eeuw hard blijven groeien. Het is nu al het land met de meeste inwoners van Afrika, met 162 miljoen inwoners. Dat aantal zal, met 90 procent zekerheid, op 532 miljoen uitkomen in 2100, schrijven de statistici. Maar het zouden er ook ruim 900 miljoen kunnen worden. De populatie in Afrika als geheel groeit van circa 1 miljard nu naar ruim 4 miljard in 2100.

Afrika zal er dan uitzien als een kaal en onbewoonbaar continent na een sprinkhanenplaag! En Europa zal door hun ‘gastvrije open grenzen’, de volgende zijn!


Afbeeldingsresultaat voor END OF EUROPE