Zullen we binnenkort de dood van de euro aanschouwen?

 

Euro

Het was altijd overduidelijk dat een monetaire unie in de EU onvermijdelijk een politieke unie zou vereisen om beslissingen over belasting en overheidsuitgaven te centraliseren. Zonder dat dit gebeurde, was het een verkeerd opgevatte en vreselijke blunder ( dat sommigen van ons beweerden dat het was toen het initieel werd geconstrueerd ) maar het blijkt nog erger te zijn dan we aanvankelijk hadden gezien vanwege de onderliggende Euro-valuta.

We zijn nu getuige van het feit dat het EU-experiment zo schadelijk en verdeeld is geworden dat de publieke opinie nooit een politieke unie zal tolereren. Dus niet alleen werd de kar voor het paard gelegd, maar het paard zal nu niet overwegen om zelfs de wagen op een afstand te volgen!

Een van de redenen is dat het landen als Italië, Spanje, Portugal en Griekenland armer heeft gemaakt, terwijl andere rijker zijn geworden. Het was voorzienbaar dat veel landen dezelfde rentetarieven en wisselkoersen zouden hebben, en dat zou altijd een probleem worden, omdat dit zou leiden tot een aantal grote groeimogelijkheden in sommige landen, zoals is gebeurd in Ierland, Portugal en Spanje.

Het heeft ertoe geleid dat het inkomen per hoofd van Italianen nu lager is dan in 2000, en daarom worden ze – niet verrassend – steeds rustelozer, terwijl ondertussen de Duitse economie blijft groeien, en de gemiddelde Duitser 20 procent beter af in dezelfde periode. De euro is een goedkopere valuta dan de Mark van Duitsland zou zijn geweest als hij nog steeds de Duitse mark had, terwijl hij duurder is dan Italië zou hebben als hij nog steeds de Lira zou gebruiken. Duitsers blijven daarom gemakkelijk exporteren en krijgen een overschot, terwijl de Italianen worstelen en dieper in de schulden zitten.

Bovendien maakt de vrijheid van kapitaalverkeer in Europa dit waarschijnlijk nog erger – waarom zou u uw euro in een Italiaanse bank stoppen als u ze in Duitsland kunt beleggen? Het lidmaatschap van de euro heeft de Italianen (en wat we eens politiek ten onrechte de PIGS noemden) op een permanent pad naar armer gezet.

Eenvoudig gesteld, de eurozone heeft niet de fiscale of bancaire unies die nodig zijn om de monetaire unie te laten werken, en het is niet in de buurt van het veranderen daarvan. In de tussentijd blijven de voortdurende tekortkomingen van de euro de landen in een crisis doen zinken. En hun politiek wordt geradicaliseerd door onbegrepen populistische frustraties.

https://www.stopdebankiers.com/zullen-we-binnenkort-de-dood-van-de-euro-aanschouwen/?fbclid=IwAR013KLHmn9rgFFD7_JAQKVKDmjROgeM0phchZjQD_YPPkfCH1fEeoBbCqo