Netanyahu: Israël zal Iran niet toestaan ​​een kernwapen te bemachtigen!

Netanyahu: Israël zal Iran niet toestaan ​​een kernwapen te bemachtigen

De gelofte van de premier volgt de dreiging van Iran om het nucleaire akkoord van 2015 te verbreken, tenzij het wordt gewijzigd.

In reactie op de nieuwste dreigementen van Teheran dat het de nieuwe uraniumverrijking binnen 60 dagen zal hervatten als de wereldmachten niet over nieuwe voorwaarden voor de nucleaire deal in 2015 onderhandelen, hernieuwde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn belofte om Iran geen nucleaire bom te laten krijgen.

In een televisie-uitzending zei de Iraanse president Hassan Rouhani ook dat Iran zou stoppen met het exporteren van overtollig uranium en zwaar water uit zijn nucleaire programma, twee vereisten van de deal.

“Vanmorgen, op mijn weg hier, hoorde ik dat Iran van plan is om zijn nucleaire programma voort te zetten en we zullen Iran niet toestaan ​​om kernwapens te verwerven,” zei premier Netanyahu tijdens een ceremonie voor de Israëlische Memorial Day voor gevallen soldaten op het militaire Mount Herzl begraafplaats in Jeruzalem.

Iran heeft Groot-Brittannië, Rusland, China, de Europese Unie, Frankrijk en Duitsland op de hoogte gebracht van zijn beslissing van woensdag eerder. Allen waren ondertekenaars van de nucleaire deal en blijven deze ondersteunen. Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif ontmoette woensdag in Moskou met zijn Russische tegenhanger, Sergei Lavrov.

Naast de nucleaire dreiging steunt Iran ook terreurgroepen in de Gazastrook en Libanon die het bestaansrecht van Israël niet erkennen.

Afgelopen weekend werden honderden raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd, waarbij vier Israëliërs werden gedood.

Naast de gesneuvelde soldaten rouwen de herdenkingen van de herdenkingsdag in Israël ook de moord op slachtoffers van terreur aan.

Associated Press heeft bijgedragen aan dit rapport.

Lavrov zei dat de situatie rond het lot van het Iraanse nucleaire akkoord gecompliceerd is door “onverantwoordelijk gedrag” uit Washington, een verwijzing naar de terugtrekking van de Amerikaanse president Donald Trump van de deal precies een jaar geleden en het opleggen van Amerikaanse sancties tegen Teheran.

Netanyahu zei van zijn kant dat Israël “zal blijven vechten tegen diegenen die proberen ons leven te nemen, en we zullen onze wortels nog dieper in de grond van ons thuisland storten.”

https://worldisraelnews.com/