Het Europees Parlement is machtiger dan je denkt!

Tussen 23 en 26 mei mogen miljoenen Europeanen een nieuw Europees Parlement kiezen. Het opkomstpercentage is traditioneel laag en vooroordelen over het ‘krachteloze’ Europarlement zijn er legio. Toch heeft het veel verborgen macht.

‘Een feestcommissie op zoek naar een feest’, zo betitelde Mark Rutte het Europees Parlement enkele jaren geleden laatdunkend. Begin dit jaar voegde de VVD-premier hieraan toe dat hij de Europese verkiezingen van eind deze maand ‘niet zo relevant’ vindt. ‘Het gaat er over wat er gebeurt bij de nationale verkiezingen. Dáár ligt de macht,’ meent Rutte.

Toch is ook zijn eigen partij deze week de boer op gegaan om zieltjes te winnen voor de volgens Rutte klaarblijkelijk onbelangrijke, aanstaande stembusgang. De VVD-lijsttrekker in Europa, Malik Azmani, trapte de campagne maandag af op het Waagplein in Alkmaar en vertelde daar hoe hij het Nederlands belang in Europa wil verdedigen.

‘Grote uitdagingen, zoals terroristische dreigingen, klimaatverandering en de migratiestromen, kunnen we niet alleen aan. Dit vereist een slimme Europese samenwerking, zoals het beschermen van de Europese buitengrenzen,’ liet Azmani weten. Ook de komende week is hij nog te vinden op meerdere markten in Nederland voor zijn zogeheten Malik Maakt Meters-tour.

Maar is het vechten tegen de bierkaai voor Azmani? Twee dagen voor de campagne-aftrap had zijn voorganger in het Europees Parlement, Hans van Baalen, nog voor de draaiende camera’s van de NOS gemeld dat het Europarlement volgens hem veel te groot is. ‘Er is te weinig werk voor al die Europarlementariërs,’ oordeelde de afzwaaiende Van Baalen hard.

Dergelijke opmerkingen zullen menig Nederlander louter in zijn vooroordelen bevestigen dat het Europarlement enkel bestaat uit luie donders die een flink salaris krijgen en graag gewichtig doen, maar in feite niets in de melk te brokkelen hebben. Wie googelt op Europees Parlement, stuit zonder veel moeite op links over ‘nepparlement’, ‘zakkenvullers’, ‘democratisch tekort’ et cetera.

Lees hier het uitgebreide artikel: 

https://fd.nl/weekend/1299120/het-europees-parlement-machtiger-dan-je-denkt?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief_#126;SYSTEM.CAMPAIGNID#126;_#126;SYSTEM.MAILID#126;&utm_medium=email&utm_content=20190505&s_cid=671