IS EIST AANSLAGEN SRI LANKA OP!

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Sri Lanka waardoor meer dan driehonderd mensen omkwamen. De beweging deed dat via het eigen persbureau Amaq maar gaf geen bewijzen.

De daders van de aanslagen die op onderdanen van de bondgenoten en christenen in Sri Lanka waren gericht, zijn strijders uit de Islamitische Staat”, stelt IS in een verklaring. De terreurgroep heeft geen video’s op foto’s vrijgegeven van de aanslagplegers waarin te zien is dat zij trouw zweren aan IS. De afgelopen tijd heeft Islamtische Staat, dat terrein is verloren in Irak en Syrië, wel meer aanslagen opgeëist zonder daar bewijs voor te leveren.

De regering van de Aziatische eilandstaat, die voor de kust ligt van India, denkt dat de lokale radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanvallen op hotels en kerken zit. Mogelijk in samenwerking met de Jamaat-ul-Mujahideen India (JMI). De organisaties kregen volgens de autoriteiten mogelijk hulp uit het buitenland. Islamitische Staat komt dan al snel in beeld.

Verdachten opgepakt

Op Paaszondag werden in Sri Lanka acht aanslagen gepleegd bij kerken en hotels. Daarbij vielen zeker 321 doden en raakten meer dan 500 mensen gewond. Onder de 39 buitenlandse doden zijn drie Nederlanders, twee vrouwen en een kind. Er zijn inmiddels veertig verdachten opgepakt, onder wie mogelijk een Syriër. 

Aanslag vierde hotel ging niet door’

Gasten en medewerkers van een vierde luxehotel in Sri Lanka zijn mogelijk aan de dood ontsnapt. Bronnen binnen de politie zeggen dat extremisten nog een aanslag wilden plegen, maar dat plan mislukte of ging niet door. De man die de aanslag had moeten plegen, deed dat uiteindelijk niet. Hij ging wel naar het hotel. Het is mogelijk dat hij zich daar bedacht of dat zijn explosieven niet werkten. Ingewijden zeggen niet welk hotel het doelwit zou zijn geweest.

Volgens een van de bronnen werden medewerkers achterdochtig na de aanval op een ander hotel. Daarop spoorden de autoriteiten de man op. De vermeende extremist zou zich alsnog hebben opgeblazen tijdens een confrontatie met de politie. Daarbij vielen ook twee andere doden.

De aanslagen op kerken en hotels hebben het leven gekost aan zeker 321 mensen. Twee van de daders zouden broers zijn geweest. Zij bliezen zich op terwijl gasten hun ontbijt haalden in hotels Shangri-La en Cinnamon Grand, zegt een anonieme onderzoeker.

https://www.ad.nl/buitenland/is-eist-aanslagen-sri-lanka-op~a7d3c11f/