SCHANDALIG! Dierproeven worden dodelijker!

STEEDS MEER HONDEN EN KATTEN INGEZET!

In een jaar tijd is het aantal honden en katten dat wordt gebruikt in medische experimenten met bijna 50 procent gestegen. De dierproeven worden dodelijker: honderden honden en tientallen katten komen jaarlijks om het leven. Werden in 2016 in Nederland nog 656 honden en 89 katten ingezet voor experimenten, in 2017 steeg dat tot 909 honden en 200 katten. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De helft van de proefhonden ging in 2017 dood. Een jaar eerder was dat nog 41 procent. Van de katten overleefde een op de drie dieren de experimenten niet, dat was in 2016 nog geen 12 procent. Een van de grootste gebruikers van honden en katten is het commerciële proefdiercentrum Charles River in Den Bosch. Dat centrum ontving eind 2017 nog een vergunning om 2600 honden en 750 katten over een periode van vijf jaar te gebruiken in experimenten.

Dierproefcentrum Charles River staat in het oog van een storm, door nieuws over de toename van medische experimenten op katten en honden. Maar wat zich achter de goed beveiligde deuren van het Bossche bedrijf afspeelt, blijft in nevelen gehuld.

Van het gebouw van Charles River Laboratories in Den Bosch gaan er dertien in een dozijn. Niets aan de buitenkant verraadt wat binnen in het dierproefcentrum gebeurt. ,,Dieren zien we hier nooit, wel dierenactivisten. Die demonstreren eens per jaar in de straat. Hoop politie erbij”, zegt een buurman op bedrijventerrein High Tech Park, net onder de A59.

Charles River doet er alles aan om pottenkijkers buiten te houden. Zeker op een dag dat het bedrijf overal in het nieuws is door de landelijke toename van dierproeven en medische experimenten met honden en katten. Activisten wijzen het centrum in Den Bosch aan als een van de grootste boosdoeners. Uit een door Animal Rights boven water gehaalde vergunning uit 2017 blijkt dat Charles River in vijf jaar 265.850 dieren mag gebruiken, waaronder 2600 honden en 750 katten.

Een stoer ogende beveiliger bewaakt de toegangspoort, een auto van FSS Security staat voor de hoofdingang. Het zijn niet alledaagse maatregelen, uit angst voor acties. Journalisten komen niet verder dan de receptie, die ook al zo doorsnee is. Op een scherm achter de balie speelt een bedrijfsfilm met daarin een onderzoekster die een rat vastpakt. 

Dierproeven zijn een essentieel onderdeel van het ontdekken van nieuwe medicijnen en therapieën. Directeur Wilbert Frieling, tevens voorzitter van Stichting Informatie Dierproeven, schreef dat anderhalf jaar geleden al in een opinieverhaal in deze krant. Daarin legde hij uit dat dierproeven aan veel regels gebonden zijn en brak hij óók een lans voor de ontwikkeling van proefdiervrije onderzoeksmethoden.

De Bossche bv groeit: van 240 werknemers in 2014 tot 297 twee jaar later. Recent nam het centrum een extra gebouw in gebruik op het bedrijventerrein.

Spaarzame camerabeelden van dwangvoeding bij Beagles komen uit Amerika. Met een buisje worden giftige stoffen in de hondenkeeltjes gebracht. Molenaar denkt dat het zo ook in Den Bosch moet gaan, maar of dat klopt? De woordvoerster kan het niet zeggen. Ze weet niet of de opdrachtgevers akkoord gaan met het delen van deze informatie, vandaar.

ALLES VOOR HET GROTE GELD! ALS WIJ HIERTEGEN NIETS DOEN, DAN ZIJN WIJ NET ZULKE WALGELIJKE BARBAREN!

https://www.ad.nl/politiek/dierproeven-worden-dodelijker-steeds-meer-honden-en-katten-ingezet~a7e7d3c8/

https://www.ad.nl/binnenland/dierproefcentrum-den-bosch-doet-er-alles-aan-om-pottenkijkers-buiten-te-houden~ad1a386c/