De NOS verspreidt opnieuw leugens en onthoudt u van de waarheid!

De echte reden voor de protesten: terreurorganisatie Hamas eist dat de bevolking ‘terugkeert’ (tussen haakjes, want veruit de meeste Gazanen zijn geboren in Gaza) naar het gebied waar sinds 1948 de staat Israël ligt. Vandaar ook de naam Great Return March. Hamas is daar overigens heel transparant over. 

31 maart 2019 door Joop Soesan

Gisteren was het een jaar geleden dat de rellen aan de grens met Gaza begonnen. Een artikel van de NOS  kon natuurlijk niet ontbreken. Waarom protesteren de Gazanen? Volgens de NOS omdat ze tegen de ‘economische blokkade’ van de Gazastrook zijn. Een andere reden wordt niet gegeven, waarmee de omroep wederom blundert in zijn berichtgeving over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Eerst even dit: is er eigenlijk een ‘economische blokkade’? Dat klinkt namelijk alsof er geen goederen vanuit Israël binnenkomen in Gaza. De waarheid is dat voedsel, kleding en medicijnen in zeer grote hoeveelheden de strook dagelijks bereiken (alleen als de rellen hoog oplopen gaat de grensovergang even dicht).  Dat is geen geheime informatie: Cogat publiceert elke dag wat er Gaza binnenkomt, dus ook dit had de NOS kunnen weten!

De blokkade betreft alleen goederen die Hamas inzet om Israël te ondermijnen. Cement komt er bijvoorbeeld niet meer binnen, omdat daar in de praktijk vooral tunnels van werden gebouwd om ‘vijandelijk’ gebied in te komen. Ook hebben de Israëlische autoriteiten de invoer van autobanden tijdelijk in de ban gedaan, omdat die tijdens de grensprotesten massaal in de brand werden gestoken. Wat niet alleen een natuurramp van jewelste veroorzaakte, maar vooral een manier was om zo ongezien het grenshek te forceren.

Dan de echte reden voor de protesten: terreurorganisatie Hamas eist dat de bevolking ‘terugkeert’ (tussen haakjes, want veruit de meeste Gazanen zijn geboren in Gaza) naar het gebied waar sinds 1948 de staat Israël ligt. Vandaar ook de naam Great Return March. Hamas is daar overigens heel transparant over! 

https://israelcnn.com/news/news/2019-03-31-1500?fbclid=IwAR26XM4WMOgkXzy59k-c3oH0Mw8kyMkXNx3Tdn4S7Yx5rfHdKYfkIPwKzLM#.XKDbRCXNRoQ.facebook