‘Rutte kan niet meer om Forum voor Democratie heen…’

Zoals voorspeld, is het kabinet bij de verkiezingen voor Provinciale Staten zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijtgeraakt. Moet premier Mark Rutte (VVD) gaan samenwerken met links of met rechts? In de coalitie wordt daar verschillend over gedacht, blijkt donderdag.

Gert-Jan Segers, partijleider van de ChristenUnie, zei maandag dat de coalitie in de Eerste Kamer samenwerking zal zoeken op links én op rechts. ‘De uitgestoken hand geldt ook voor Forum voor Democratie.’

De VVD is bereid in de Eerste Kamer met elke partij samen te werken die zich constructief opstelt, zei VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff dezelfde dag. De VVD bekijkt per wetsvoorstel welke partij wil meepraten of niet. Dijkhoff zet niet in op een vaste gedoogpartner in de oppositie, om permanent zaken mee te doen. Hij noemde het ‘niet zo prettig’ dat de VVD bij de verkiezingen voor Provinciale Staten slechts tweede is geworden.

D66-voorman Rob Jetten denkt er heel anders over. Volgens hem heeft Forum voor Democratie (FvD) zich met haar eisen zelf al van samenwerking uitgesloten. Twee onderwerpen zijn voor D66 de komende tijd heilig, waarschuwt Jetten. Mochten coalitiepartners VVD en CDA toch naar rechts willen, zei hij, ‘laat dan één ding duidelijk zijn: D66 gaat niet meewerken als we het klimaatbeleid naar beneden gaan bijstellen of een minder pro-Europese houding gaan inzetten’. Het verkiezingsverlies van zijn eigen partij en de winst van FvD noemt Jetten een ‘wake-up call‘. (RP: die blijft in dromenland! Het is geen “wake-up” maar een “get-out call”!)

Forum voor Democratie heeft zich bereid getoond compromissen te sluiten om zoveel mogelijk van haar doelen te halen. ‘We snappen dat we water bij de wijn moeten doen,’ zei FvD-leider Thierry Baudet. Hij denkt dat regeringspartijen VVD en CDA ‘enorm zijn geschrokken’ van het succes van zijn partij bij de verkiezingen. Ze zullen mogelijk gaan nadenken over hun koers, aldus Baudet. Hij is bereid met iedereen te praten in de Eerste Kamer. ‘Wij zitten hier zakelijk in.’

RP: Rutte begrijpt het nóg steeds niet! Het kabinet-Rutte raakt vooral door het verlies van coalitiepartners CDA en D66 zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt. Een meerderheid die nodig is om wetsvoorstellen door de senaat te krijgen!

https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2019/03/rutte-kan-niet-meer-om-fvd-heen-678976/