Nederlands diploma te koop op Hogeschool in Qatar!

In een vestiging van de Nederlandse Hogeschool Stenden in Qatar worden tegen betaling Nederlandse diploma’s uitgereikt. De hogeschool was hiervan in 2014 al op de hoogte, maar deed niets. Vier vragen beantwoord.

Wat zijn de misstanden?

Op de school zou een cultuur van nepotisme en fraude heersen, meldt NRC Handelsblad woensdag. Uit verslagen van oud-docenten blijkt dat studenten docenten omkopen met dure horloges, achter gesloten deuren in de kamer van de docent alle antwoorden overschrijven en soms niet eens het tekstverwerkingsprogramma Word onder de knie hebben.

Ook zouden, in strijd met de wet, vliegtickets naar Qatar zijn betaald uit publiek geld dat bestemd is voor hogeschoolstudenten in Nederland. ‘Een diploma van Stenden in Qatar heeft nog minder waarde dan het papier waarop het gedrukt is,’ meldt een oud-werknemer over de gang van zaken in oktober 2018.

Sinds 2000 kregen 800 studenten uit 40 landen bij de Qatarese vestiging een Nederlands diploma, voor de vakken toerisme en international business. Het collegegeld van de vestiging in Qatar is zo’n 15.000 euro per studiejaar.

NHL Stenden is met 24.000 studenten en 2.000 personeelsleden de grootste hogeschool van Friesland. De instelling valt net buiten de toptien van grootste hogescholen van Nederland. De school profileert zich nadrukkelijk als internationale hogeschool, met vestigingen in Thailand, Bali en Zuid-Afrika. De vestiging in Qatar is een commercieel samenwerkingsproject van de school en sjeik Faisal Bin Qassim Al Thani, een Qatarese miljardair die nauwe banden onderhoudt met de Qatarese autoriteiten.

In 2012 concludeerde de inspectie al dat Stenden ‘inhoud, begeleiding en beoordeling van het praktijkgedeelte en de afstudeerprocedures’ op haar buitenlandse vestigingen slecht heeft geregeld en dat de school ten onrechte Nederlandse diploma’s had verstrekt. Maar het schoolbestuur deed niets.

Lees hier verder: Elsevierweekblad.nl