Winnaar Baudet eist koppen van meerdere kabinetsleden!

Forum voor Democratie streeft ook in senaat VVD voorbij: 13 zetels!

Thierry Baudet tijdens de verkiezingsavond.

Forum voor Democratie heeft voor een daverende verrassing gezorgd bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij van lijsttrekker Thierry Baudet is de grootste partij geworden, ook qua zetels in de Eerste Kamer. Dat blijkt nu 98,5 procent van de stemmen is geteld. De coalitie krijgt klappen. SP en PVV zijn de grote verliezers.

VVD ingehaald!

Nu de stemmen bijna zijn geteld blijkt dat zijn partij is ingehaald als het gaat om het aantal stemmen door Forum voor Democratie. Maar ook in de Eerste Kamer passeerde het FvD de liberalen: 13 om 12 zetels. De VVD verliest daarmee een zetel vergeleken met de Provinciale Staten-verkiezingen van vier jaar geleden. Het FvD deed dit jaar voor het eerst mee.

Nooit eerder werd een partij die voor het eerst meedeed, in één klap de grootste.

Daags na de verkiezingen toont Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zich bereid om in de provincies en landelijk te gaan samenwerken met de gevestigde orde. Maar de nieuwkomer heeft – zeker als het gaat om steun aan de coalitie in de Senaat – wel een fiks wensenlijstje, waaronder het vertrek van meerdere kabinetsleden.

Op dit moment ziet het ernaar uit dat Forum voor Democratie de grootste partij in de Eerste Kamer wordt, met dertien zetels. De vraag is nu welke eisen de partij van Baudet straks in wil slikken als er echt compromissen moeten worden gesloten.

Volgens Wilders heeft de PVV van haar Eerste Kamer zetels in ieder geval 3 zetels verloren aan het FvD die 13 zetels heeft gewonnen en de VVD 12. 
Dat is 25 zetels voor het FvD en VVD en het blok FvD, VVD en PVV is dus fors gestegen naar minstens 30 van de 38 zetels in de Eerste Kamer en dus ruim 60 zetels in de Tweede Kamer.

Bent u überhaupt bereid om de coalitie straks aan een meerderheid te helpen?
,,Wij blijven ontzettend kritisch op dit kabinet, maar zijn tegelijk wel bereid om standpunten te steunen die wij onderschrijven. Wat we niet gaan doen is in achterkamertjes het regeerakkoord openbreken en een soort gedoogconstructie bouwen. Daar zijn we niet in geïnteresseerd.”

Wilt u bijvoorbeeld de eis laten vallen om de klimaatwet te schrappen?
,,Zeker niet. We zijn tegen het huidige absurde en miljarden verslindende klimaatbeleid. Ook is onze inzet om het immigratiebeleid te veranderen en moet de koopkracht direct worden hersteld voor alle mensen in Nederland. We zullen onze invloed in de Eerste Kamer straks aanwenden om die zaken te realiseren, om de koers te wijzigen.”

U wilt ook dat bepaalde kabinetsleden vertrekken. Om wie gaat het?
,,Wij denken dat staatssecretaris Harbers (Asiel) verantwoordelijk is voor een enorme immigratieblunder, met name door het tekenen van het pact van Marrakesh. We vinden verder dat minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) echt tegen de democratie heeft gehandeld toen ze het referendum afschafte. Ten derde moeten al die klimaatplannen van minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) van tafel.”

Lees hier verder: https://www.ad.nl/politiek/winnaar-baudet-eist-koppen-van-meerdere-kabinetsleden~acc42d01/