DE ISLAMISERING VAN HOLLANDISTAN VERSNELT ZICH!

VU schrapt bachelorstudie Nederlands!

De bachelorstudie Nederlands zal niet meer worden aangeboden door de Vrije Universiteit. De opleiding had te weinig animo onder nieuwe studenten.

De studie had al jaren te maken met een slinkend aantal aanmeldingen, dit jaar telde de opleiding slechts vijf eerstejaars studenten. Het aanbieden van de studie is een ‘verliesgevende operatie’ geworden, vertelt woordvoerder Wessel Agterhof tegen radioprogramma De Taalstaat.

Vorig jaar werd nog gevierd dat de studie Nederlands honderd jaar bestond aan de VU, maar daar komt nu een eind aan. Agterhof: ‘Op een gegeven moment is stoppen de enige keuze als er geen groei in zit.’

Moedertaal
De opleiding wordt nog wel aangeboden bij andere Universiteiten als de Universiteit van Amsterdam, maar het aantal studenten Nederlands is de afgelopen tien jaar meer dan gehalveerd. Hoogleraar Johan Koppenol zegt tegen het radioprogramma dit ‘buitengewoon spijtig’ te vinden.

Studie Arabisch

Dit bachelortraject biedt je een rijke, complete studie van de Islam. Je bekwaamt je op academisch niveau in Arabisch, Koran en Hadith, ‘Aqīda en Kalām, Tafsīr, Fiqh en Geschiedenis. Tegelijkertijd ontwikkel je perspectief op de Nederlandse en Westerse/Europese context. Je verdiept je bovendien in de islamitische traditionele en moderne diversiteit op het gebied van tafsīr en hermeneutiek, fiqh-wetgeving en context, ethiek en contemporaine vraagstukken, geloofsleer en praxis.

Zelfislamisering

Dan is er nog de zelfislamisering, weinig opgemerkt maar hoogst aanwezig. Volgens de socioloog Ruud Koopmans, die ook veel in Duitsland werkt en op Europese schaal onderzoek doet, is er geen land in Europa waar moslims zo veel rechten hebben als Nederland. Waarbij die rechten zowel door moslims kunnen zijn verworven als hun in de schoot geworpen.

De lijst van voorbeelden van meegaand ­gedrag jegens moslims en de islam vanuit overheden, instellingen, bedrijven, scholen en kerken groeit met de dag. ­Gemeenten subsidiëren moskeeën, verlenen bouwvergunningen voor culturele centra die nadien moskeeën blijken.

https://bachelors.vu.nl/nl/opleidingen/religiewetenschappen-islam/index.aspx

https://www.uu.nl/bachelors/islam-en-arabisch

https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2017/04/meebuigen-met-de-moslims-hoe-de-islam-nederland-verandert-490086/

NEDERLAND R.I.P.!