VN-Pact Marrakesh in strijd met belang van Nederland en Nederlanders!

RP: HIER HEBBEN WIJ REALISTEN AL VANAF DAG 1 VOOR GEWAARSCHUWD!

De coalitie stuurt aan op een extra waarborg voor het pact van Marrakesh, waardoor migranten er geen extra rechten zouden kunnen ontlenen, melden bronnen in Den Haag donderdag. Met het ‘inlegvel’ hoopt het kabinet de twijfels over het pact weg te nemen, zodat Nederland op 10 december toch kan tekenen. Onverstandig, schrijft Syp Wynia: dat is in strijd met het Nederlands belang.

Het kabinet-Rutte III was aanvankelijk niet van plan om het ‘mondiaal migratiepact’ van de Verenigde Naties (VN) aan de Tweede Kamer voor te leggen. Het merendeel van de Tweede Kamer weigerde het aanvankelijk zelfs maar op de agenda te zetten.

Pact zou nodig zijn om Afrikaanse landen illegalen te laten terugnemen

Volgens premier Mark Rutte (VVD) was het een prima pact, dat voor Nederland geen verplichtingen meebracht, maar wel nodig zou zijn om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld Afrikaanse landen hun illegalen uit ­Nederland zouden terugnemen. Dat uitgerekend Hongarije, waar Viktor Orbán regeert, als eerste Europese Unie-lid, weigerde het pact te omarmen, leek Rutte ook geen voorbeeld om te volgen.

Intussen slaagt het kabinet er maar niet in om de honderd Kamervragen die Thierry Baudet (Forum voor Democratie) over het ‘pact van Marrakesh’ op het kabinet afvuurde beantwoord te krijgen.

Dat is niet zo vreemd. Want de voorstanders van het pact kunnen nog zo vaak zeggen dat er niets nieuws in staat, dat er geen soevereiniteit wordt overgedragen, dat het niet-bindend is wat er in staat, dat het pact geen verplichtingen meebrengt maar wel voor de landen van herkomst – het kan moeilijk allemaal tegelijk waar zijn. En dat is het ook niet.

Al was het maar omdat de vraag is gewettigd waarom je een reeks afspraken met 193 landen zou maken, 34 volgetikte bladzijden vol, als die niets nieuws bevatten en geen gevolgen hebben.