Het Desastreuze Klimaatakkoord!

Nieuwe cijfers van het CBS logenstraffen de bewering van de staatssecretaris definitief. Huishoudens betalen dit jaar gemiddeld 334 euro meer voor gas en licht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Was een gemiddeld gezin vorig jaar 1740 euro kwijt, dit jaar is dat 2.074 euro.

Op bevel van de EU moet Nederland in 2020 voor 14 procent aan hernieuwbare energie doen, en in 2023 voor 16 procent. Daarover werd in 2013 het energieakkoord gesloten, onder leiding van Greenpeace en de werkgevers. Een gejuich ging op, leve de polder en minister Kamp was een held. Wat dit ging kosten, bleef in nevelen gehuld. Een paar maanden later kwam het Planbureau voor de Leefomgeving met een ruwe schatting van 13 à 18 miljard om het einddoel te halen. Tamelijk bescheiden, als je weet dat wind op zee al 12 miljard gaat kosten. Later kwam de Algemene Rekenkamer tot een opgetelde 60 miljard, maar minister Kamp bleef hardnekkig die 13 à 18 miljard van het Planbureau herhalen. En de Kamer vroeg nooit echt door.

Stalin indachtig ga ik het niet over opgetelde miljarden hebben. Maar je kunt er niet omheen dat de Kamer zich als een kudde schapen heeft gedragen. In plaats van kiezers vertegenwoordigen is men aan het meeregeren geslagen, in dienst van het klimaatbelang.

Transparantie hoefde niet meer. Verder dan knabbelen aan de schoenveters van Kamp is het niet gekomen. Nooit is er gebeten. De kosten van het energieakkoord zijn niet terug te vinden in de overheidsbegroting. Uw energierekening is dit jaar – verrassing! – flink omhooggegaan. Ik verzeker u dat het niet voor het laatst zal zijn.

De dure les van het energieakkoord is dat de Kamer zich niet nog eens een financiële verdwijntruc kan veroorloven.

klimaat-akkoord

Bronnen:
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/in-het-klimaatdebat-heeft-de-kamer-zich-als-een-kudde-schapen-gedragen~bfad3d31/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter

https://tpo.nl/column/syp-wynia-burgers-staan-klimaat-buitenspel/
wilders heeft weer gelijk!

en:
https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/02/factcheck-geert-wilders-uitspraken-over-klimaatverandering-en-beleid-kloppen-ze/